Da li je ovo recept da se zaustavi “čašćavanje” policajaca?

Objavljeno: 2. 10. 2016 u 11:16h

Više od 70 odsto građana BiH sami ponude mito policajcu i prije nego što on zatraži, pokazuje istraživanje Centra za bezbjednosne studije iz Sarajeva.

Prema tom istraživanju, svaki 20. građanin u BiH daje mito policajcu. Vrijednost mita koje građani nude policajcima, uglavnom da bi izbegli kaznu za počinjeni saobraćajni prekršaj, kreće se od pet do 50 KM, s tim da se policajac najčešće “časti” sa 20 KM.

S obzirom da su u toku izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se drastično povećavaju kazne sa saobraćajne prekršaje – do čak 1.000 KM za prekoračenje brzine, postoji bojazan da će rigorozne kazne još više uticati na potkupljivanje policajaca. Kako bi se to izbjeglo, stručnjaci predlažu da se u svako patrolno policijsko vozilo uvede video-nadzor i da se snima svako zaustavljanje vozača.

“Video-nadzor ne košta puno, manje od 200 KM po jednom vozilu, a snimanje bi omogućilo da se svi ponašaju zakonito. Policajci neće smjeti da uzmu mito, a građani se neće usuditi da potkupe policajca”, kaže direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović.

On dodaje da je video-nadzor saobraćajne policije uveden u Crnoj Gori i Brčko Distriktu i da daje dobre rezultate.

Pojedini vozači su zbog negativnih iskustava sa saobraćajnom policijom, sami postavili kamere u svoja vozila.

“Jednom su me policajci zaustavili, priznao sam da sam pogriješio i tražio da mi napišu kaznu, ali su oni odugovlačili navodeći me da im ponudim mito zbog čega sam imao skoro fizički sukob sa njima. Nakon toga sam kupio kameru preko interneta za 65 KM i od tada sve snimam”, priča Banjalučanin Darko Š.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS tokom ove godine nadležnom tužilaštvu je podnesen izvještaj protiv samo dva policijska službenika zbog sumnje na korupciju.

Na pitanje razmišljaju li o uvođenju video-nadzora u službena vozila saobraćajaca u MUP, kažu da preduzimaju aktivnosti u borbi protiv korupcije u svojim redovima, među kojima je uvođenje mreže fiksnih radara i prenosnih radara na putevima.

“Putem android aplikacije MUP RS građani mogu prijaviti sumnju na korupciju i poslati fotografije koje upućuju na sumnjivo djelo, a na usluzi im je besplatna telefonska linija za prijavu sumnje u korpuciju”, kaže portparol MUP Mirna Miljanović.

U MUP RS kažu da su opredjeljeni za suzbijanje korupcije, ali i svih drugih nepravilnosti u radu svojih službenika.

“U tom smislu posljednjim Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u MUP RS formirana je Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu”, navela ja Miljanovićeva.

Izvor: Blic

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi