“Budžetlije” se zaštitile, radnici u privredi trpe

Objavljeno: 13. 10. 2016

Nastavak pregovora o opštim kolektivnim ugovorima u Republici Srpskoj bi poslije dugo vremena trebalo da se dogodi sljedeće sedmice, potvrdio je juče resorni ministar, dok sindikalci negoduju što su se zaposleni u javnom sektoru zaštitili granskim ugovorima, a radnici u privredi nisu ništa potpisali.

“Čim završimo sjednicu Vlade RS, ponovo ćemo aktuelizovati pregovore, sjesti i pokušati dogovoriti sve ono što je bilo sporno. To će biti sljedeće sedmice zbog toga što ćemo imati nastavak sjednice”, kazao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS.

Socijalni partneri tvrde da se veoma neozbiljno pristupa ovom pitanju, te ukazuju na pravni vakuum koji je nastao u vremenu od kada radnici nemaju potpisan opšti kolektivni ugovor.

Socijalni partneri su se složili da su u najgoroj situaciji radnici u realnom sektoru. Kako kažu, “budžetlije” su svoja prava zaštitile granskim ugovorima pa mogu i čekati potpisivanje opšteg ugovora, dok su oni koji stvaraju vrijednost potpuno nezaštićeni.

Tačke o kojima se nikako do sada socijalni partneri nisu mogli dogovoriti su bile najniža cijena rada, obračunavanje minulog rada, godišnji odmori, regres, koeficijenti za noćni i prekovremeni rad…

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, kazao je kako će se odazvati svakom pozivu za pregovore koji dođe, ali da je čitava priča krenula u lošem smjeru.

“Budžetski korisnici su potpisali granske ugovore dok još nema opšteg, a pritom realni sektor nije ništa potpisao, to nije dobar smjer. Narednih dana pokušaćemo da skupimo realni sektor da razgovaramo”, kazao je Škrebić.

On je istakao i to da neće učestvovati u pregovorima u kojima se određenoj grupi radnika daju tolika prava koja se neće moći ispoštovati pa će na kraju doći do tužbi i povlačenja po sudovima.

Iz Konfederacije sindikata RS kažu da Vlada RS mora da se uozbilji i da se konačno počne sa pregovorima, te i oni ističu da je greška potpisivanje granskih ugovora samo sa budžetskim korisnicima.

“Sada ćemo imati problem da taj dio izguramo u privredi. Minimalna primanja i ona osnovna prava se moraju ugovoriti za sve radnike podjednako”, navodi Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ističe da se za nastavak pregovora o opštem kolektivnom ugovoru obraćala više puta nadležnima.

“Sada vjerovatno čekamo konačne rezultate CIK-a, poslije toga ćemo čekati formiranje parlamenata, a onda eto i Nove godine”, kaže Mišićeva i dodaje da je na snazi veoma haotično stanje koje je prava radnika dovelo u vakuum u kojem prostora za manipulaciju ima na pretek.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi