BiH

Nema ništa od jeftinih lijekova

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 15. 7. 2016

Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BIH. Građani BiH zbog nepostojanja ovog dokumenta plaćaju mnogo više cijene lijekova u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Dok BiH godišnje gubi znatna novčana sredstva, već pet godina sakuplja se prašina na pravilniku o cijenama lijekova jer ga Vijeće ministara BiH ne usvaja. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je, nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara, da je ova tačka skinuta s dnevnog reda jer su u procesu donošenja tog pravilnika bili obavezni da dostave mišljenje Direkcije za evropske integracije, jer svaki dokument podliježe usaglašavanju sa evropskim standardima.

Ističe da je to jedan formalni propust, a drugi je što na taj pravilnik svoje mišljenje nije dalo Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH.

“Pretpostavljam da jedno mišljenje ima Stručno vijeće, a drugo Agencija, što treba da se usaglasi. Stoga je to skinuto sa dnevnog reda. Kad se otklone formalno-pravni razlozi, onda će biti dostavljeno Savjetu ministara”, rekao je Mektić.

Novim pravilnikom, predloženim od strane Agencije, cijene lijekova bile bi formirane na osnovu cijena koje važe u zemljama regiona Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i to na način da se iz tih zemalja uzmu prosječne cijene lijekova i podijele sa tri.

Međutim, kako smatra Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva, predloženi pravilnik je sporan zbog toga što je donesen bez saglasnosti Stručnog vijeća.

“Podržavam odluku Savjeta ministara BiH da s dnevnog reda skine pravilnik koji nije usaglašen sa Stručnim savjetom”, rekao je Prodanović, te dodao da BiH zbog neutvrđivanja pravilnika gubi godišnje oko 56 miliona eura, te da je u proteklih šest godina izgubila više od 600 miliona KM.

Prodanović ističe da će Stručno vijeće zatražiti da se primjenjuje stari pravilnik iz 2011, koji se ne primjenjuje, a koji je zasad najpovoljniji. Cijene lijekova slobodno formiraju farmaceutske kuće, a s pravilnikom one bi se pravile na bazi prosječnih cijena koje važe u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Međutim i dalje bi zbog visoke i jedinstvene stope PDV-a od 17 odsto cijene lijekova u BiH bile više nego u tim zemljama, ali daleko manje nego što je sada slučaj. Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH, koji juče nije odgovarao na pozive “Nezavisnih”, ranije je za medije izjavio kako BiH još nema podzakonski akt, odnosno jasne kriterijume za formiranje jedinstvenih maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova na svom tržištu.

Tvrdi da zbog toga cijene lijekova u BiH određuje i diktira farmaceutska industrija, a konkurentnost tržišta je jedini korektivni faktor u tome.

“Do toga smo se doveli, jer su do sada interesi industrije bili ispred interesa građana BiH”, smatra Zolak.

Izvor: Nezavisne

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?