BiH

Most u Gradišci upitan, za Svilaj se čeka potpis

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 9. 7. 2016

Uprkos nedavnim najavama da počinje gradnja mosta u Gradišci, neizvjesno je da li će do realizacije ovog projekta doći u skorijoj budućnosti.

Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, za “Nezavisne” kaže da odgovornost za to leži na Hrvatskoj.

“RS je uradila sve potrebno da bi došlo do realizacije ovog projekta, a Hrvatska je to obustavila, iako je 2013. godine potpisala sporazum sa BiH o izgradnji ovog mosta”, kaže Trninić, koji podsjeća da su još na samitu u Beču obezbijeđena sredstva za most u Gradišci u iznosu od 6,8 miliona eura.

“Sredstva su obezbijeđena od strane Evropske komisije, koja je obezbijedila i 20 miliona eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi”, rekao je Trninić, te podvukao da je realizacija ovih projekata davno mogla početi.

“RS je sredstva za most u Gradišci davno obezbijedila. Međutim, ovo je međudržavni projekat i u saradnji s Ministarstvom transporta i komunikacija BiH pokušavamo to realizovati, pogotovo što bi puno značilo za cijelu BiH. To bi bio najkraći put iz Zagreba, a preko Banjaluke, dolje do Sarajeva. Bio bi uvezan s autoputem koji smo napravili od Gradiške do Banjaluke i projektom kojim je planiran put AVNOJ-a, te projektom iz FBiH kojim se planira graditi autoput dolinom Lašve. Sve bi se to uklopilo i ne bi smetalo ni koridoru 5c, koji jednim dijelom ide i kroz RS”, rekao je Trninić.

Ističe da ne postoji nijedan razlog za opstrukciju.

“Sva dokumentacija je urađena. Sa hrvatske strane su pričali da ne postoji studija uticaja na okolinu i ta studija je urađena i dostavljena Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Dakle, ne postoji prepreka. Nadam se da će Evropska komisija i svi učesnici u ovom projektu ‘pritisnuti’ Hrvatsku i da će definitivno krenuti realizacija tog projekta”, rekao je Trninić.

Ovim nadama u prilog bi mogla ići izjava Johanesa Hana, komesara za proširenje EU, koji je najavio da će uskoro početi izgradnja mostova kod Svilaja i Gradiške.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da će naredne sedmice u Neumu potpisati sporazum koji će označiti početak gradnje mosta kod Svilaja na Savi. Trninić ističe da je od Juska dobio uvjeravanja da će pokrenuti i pitanje početka realizacije projekta mosta u Gradišci.

“Jusko je optimista kada je riječ o ovom projektu. Međutim, ne znam koliko je taj optimizam realan ako znamo da je ovaj projekat započeo prije trinaest godina i još nije realizovan”, rekao je Trninić, koji kada je u pitanju gradnja pristupnih cesta koje će uvezati FBiH i RS, nije zadovoljan kako to teče.

“Bio sam prije petnaestak dana u Sarajevu i razgovarao o transportnoj strategiji s Juskom i Denisom Lasićem, federalnim resornim ministrom. Nezadovoljni smo mi iz entiteta jer se u Savjetu ministara BiH prečesto promovišu neke stvari, a da mi sa entitetskog nivoa nismo uključeni u to, pa makar kada je u pitanju određivanje prioriteta”, rekao je Trninić.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije nekoliko dana potvrdio je da je BiH na samitu u Parizu kandidovala četiri projekta iz oblasti transporta i nekoliko iz energetike.

“Međutim, svi naši projekti su na čekanju dok ne usvojimo potrebne strategije”, kazao je on.

Nakon njihovog usvajanja BiH bi mogla koristiti fondove EU.

Ismir Jusko u Parizu je rekao kako su entiteti i distrikt Brčko u prethodnih 15 dana usvojili svoje transportne strategije te je napravljen nacrt za državnu strategiju.

Privlačenje investitora

U BiH prije ovih ratnih sukoba nije bio nijedan kilometar autoputa, sada je to drugačije. RS je izgradila već 71 kilometar autoputa i u FBiH se gradi. Kad se sve to uveže, onda će BiH ličiti na državu i privući će investitore, ocijenio je Neđo Trninić, ministar prometa RS.

izvor: Nezavisne

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?