BiH

Konačno odblokirana digitalizacija u BiH?

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 4. 7. 2015

Savjet ministara Bosne i Hercegovine možda već na sljedećoj sjednici usvoji odluku kojom je predviđeno da vlasnici opreme za digitalizaciju budu javni emiteri, čime bi se stekli uslovi za nastavak ovog projekta.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH rekli su da su pripremili takvu odluku i da svoje mišljenje o njoj treba da daju Ministarstvo finanija i trezora BiH, Kancelarija za zakonodavstvo i Pravobranilaštvo BiH, te da je odlukom predviđeno da emiteri budu vlasnici opreme, s tim da sva tri javna emitera kao javni sistem omoguće javno emitovanje na cijeloj teritoriji BiH.

Nakon što Savjet ministara BiH usvoji ovu odluku, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH treba da sklopi ugovor sa sva tri javna emitera o preuzimanju opreme, čime se stiču uslovi za nastavak poslova digitalizacije BiH, koja bi trebalo da bude završena u roku od 60 dana.

Podsjećanja radi, BiH je do 17. juna po sili međunarodnog ugovora trebalo da pređe s analognog na digitalno emitovanje signala i jedina u Evropi nije ispoštovala taj rok. Nakon toga već su se pojavili prvi problemi, s obzirom na to da su neke od zemalja iz regiona tražile gašenje predajnika u BiH s obzirom na to da su smetali emitovanju programa u tim zemljama.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) u petak su nam rekli da je prvi takav zahtjev stigao iz Srbije i prije 17. juna, u kojem se zahtijevalo gašenje predajnika na lokaciji Veliki Žep.

“Agencija je uputila nalog za gašenje tog predajnika, koji je BHRT blagovremeno i ugasio, čime je dijelom s TV ekrana nestao signal BHRT-a na širem području istočne Bosne, uključujući Srebrenicu, Šekoviće, Zvornik, Vlasenicu, Bratunac, Višegrad, Bijeljinu i Rudo. Nakon toga i poslije sastanka s predstavnicima BHRT-a dogovorene su interventne mjere i signal na navedena područja vraćen je 29. juna”, rekli su juče u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

U ovoj agenciji kažu da u međuvremenu nisu primili nove zahtjeve za gašenje predajnika, što znači da trenutno nema ometanja izvan teritorije BiH. Takođe naglašavaju da svakodnevno primaju informacije o puštanju u rad novih predajnika u susjednim zemljema, te da će na osnovu procjena na vrijeme upozoriti TV kuće u BiH da ugase svoje predajnike ukoliko bude potrebe za tim.

Izvor: Nezavisne

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?