BiH

Istočno Sarajevo: Nova bolnica na 10.000 kvadratnih metara

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 9. 7. 2016

Nova bolnica u Istočnom Sarajevu prostiraće se na oko 10.000 kvadratnih metara i imaće 210 bolesničkih kreveta, a raspolagaće svim medicinskim specijalističkim službama.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da su Vlada RS i resorno ministarstvo opredijeljeni za izgradnju te bolnice, koja će funkcionalno biti povezana s nedavno završenim rekonstruisanim i izgrađenim dijelom oko 4.000 kvadratnih metara prostora, namijenjenog za ambulantni tretman pacijenata, dijagnostičke procedure i kuhinju.

Osvrćući se na medicinske specijalističke službe kojima će bolnica u Istočnom Sarajevu raspolagati, Bogdanić navodi glavni operacioni blok sa dvije operacione sale, porodilište s operacionom salom i porođajnim stolovima, te urgentni blok s operacionom salom.

Tu spadaju i dijagnostički centar s više od 20 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevna ambulantna usluga s oko 20 specijalističkih konsultacija, terapijska dnevna bolnica, moderna laboratorija i tako dalje.

Osim toga, objekat će imati izgrađenu kompletnu prateću infrastrukturu uz izgradnju infrastukturnih sadržaja, gdje spadaju trafo-stanica, kotlovnica, kanalizacija, putna komunikacija, te uređenje okoline zgrade.

Predviđeno je uspostavljanje funkcionalne cjeline s već izgrađenim objektima i plaćanje svih drugih dažbina potrebnih za gradnju s procjenom cijene od oko 50 miliona KM, na odgođeno plaćanje u 72 jednake mjesečne rate, počevši od 1. januara 2017. godine.

“Gradnja bi trebalo da traje 18 mjeseci, a nedavno je raspisan tender za izvođača radova”, napominje Bogdanić.

Kako ističe Bogdanić, planirano je da ova bolnica dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika sarajevsko-romanijske regije RS, djelimično podrinjske i hercegovačke regije i Sarajevskog kantona FBiH.

“Na osnovu ekonomskih pokazatelja, procjena je da bi se mogao riješiti trenutni finansijski deficit u poslovanju ove zdravstvene ustanove i obezbijediti potrebne zdravstvene usluge za građane regije i RS”, kaže on.

Podsjetimo, Bolnicu Istočno Sarajevo u Kasindolu je početkom juna, uz Bogdanića, posjetio i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao da je RS strateški opredijeljena da s ovom bolnicom i izgradnjom nove bolnice u Doboju završi kapitalne investicije u bolnički sistem.

Ulaganja veća od  600 miliona KM

– Od 2006. do prošle godine u zdravstveni sistem RS ostvarena su značajna ulaganja, koja iznose više od 600 miliona KM.

– Sve bolnice su rekonstruisane, a neke nove su izgrađene i opremljene savremenom opremom i kvalitetnim medicinskim uređajima.

– Završena je izgradnja južnog krila UKC RS i nabavljena je medicinska oprema, a u toku je izgradnja sjevernog krila i kompletna rekonstrukcija centralnog bloka.

– Nabavljena je oprema i za druge bolnice (Istočno Sarajevo, Prijedor, Gradiška, Foča), te za Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

– Izgrađena je nova bolnica u Nevesinju vrijednosti oko 13 miliona KM, te je izgrađena i opremljena bolnica u Bijeljini vrijednosti 36 miliona evra.

izvor: Nezavisne

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?