BiH

Bivše frizerke i kasirke oblače bijele mantile

Objavljeno: 18. 9. 2017 u 12:41h

Veća šansa za zaposlenje u inostranstvu i u zdravstvenim ustanovama u RS nagnala je frizerke, kasirke, pa i tesare i stanovnike raznih drugih profila da se prekvalifikuju u medicinsku struku i obuku bijele mantile.

Za sticanje diplome medicinskog tehničara, koja košta oko 3.000 KM, potrebno je, u zavisnosti od obrazovne ustanove, do 480 dana. Medicinari koji su se četiri godine školovali za ovo zanimanje ne gledaju blagonaklono na kolege koji su frizerske rekvizite zamijene špricevima i stetoskopima.

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS kažu da se u program srednjeg stručnog obrazovanja mogu upisati svi polaznici koji su završili osnovnu školu i stariji su od 18 godina.

“Svi programi obrazovanja odraslih za srednju školu imaju smanjen teoretski dio plana i programa, dok se insistira na punoj praksi”, kazali su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da dužina trajanja prekvalifikacije zavisi od prethodnog zvanja.

U Srednjoškolskom centru “Gemit-Apeiron” u Banjaluci prekvalifikacija traje 16 mjeseci, odnosno jedan razred traje četiri mjeseca.

“Najviše prekvalifikacija imamo iz gimnazije, poljoprivredne, medicinske i ekonomske škole. Svi koji ozbiljno uđu u cjeloživotno učenje, sa željom da uče i rade, mogu završiti prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Najveći akcenat je na praksi”, kažu u ovom srednjoškolskom centru.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić tvrdi da zanatlije masovno odlaze i u Široki Brijeg, Čapljinu, Travnik i mnoge druge gradove u FBiH i preko noći, bez dana prakse i potrebnog znanja, dobijaju diplomu medicinarskog tehničara.

“Tome treba stati u kraj, jer je zbog takvih medicinara rizično dolaziti u pojedine zdravstvene ustanove. Osim toga, oni lakše i brže dolaze do posla, za razliku od onih koji su se školovali četiri godine”, kazao je Granulić i dodao da bi medicinari koji su prekvalifikacijom došli do diplome trebalo da budu pod lupom prilikom zapošljavanja.

“Često mi se kolege iz zdravstvenih ustanova požale da ljudi, koji su radili sasvim druge poslove u ovoj ustanovi, ujutro samo osvanu kao medicinski radnici. Oni nisu ni svjesni da samo jedna mala greška može da uništi nečiji život – kazao je Granulić.

Koliko je rizično odlaziti kod prekvalifikovanih medicinara najbolje zna Branka S. iz okoline Banjaluke, koja je preživjela neugodno iskustvo sa laborantkinjom koja joj je vadila krv.

“Kad sam sa nalazima otišla kod ljekara, vidjevši moju ruku sa podlivima, bio je šokiran”, kazala je Branka.

Njemačka

Konkurs za prijavu medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom za projekt “Triple Win “, koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, ponovo je otvoren ovih dana, a zainteresovani prijave mogu predati do kraja septembra u lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Konkurs je objavljen na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok će intervjui sa prijavljenim kandidatima biti održani od 2. do 6. oktobra u BiH.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/bivse-frizerke-i-kasirke-oblace-bijele-mantile/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot