BiH

Zvao policiju da ga odveze do hodže kako bi skinuo uroke

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 20:47h

Od stotinak poziva koji svakodnevno primi banjalučka policija, uvijek ima onih koji ih, ako ništa drugo, ponekad nasmiju.

Već su navikli da im glas sa druge strane telefona traži da im uplate dopunu za telefon, naruče taksi ili odvezu kući, a građani često zovu i pitaju za broj hitne službe ili vatrogasaca.

“Kao neubičajne slučajeve možemo navesti pozive kojima građani traže od policije da ih odvezu do hodže kako bi im skinuo uroke i kod vračare radi skidanja crne magije. Tražili su pomoć policije jer im je u stanu vrabac ili traže da patrola dođe da istjera slijepog miša” kaže portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović.

Dosta je onih koji besplatan broj 122, koji služi za prijave krivičnog djela ili prekršaja, nepotrebno zauzimaju tražeći informacije i usluge koje nisu u nadleženosti policijskih stanica u RS, a razlog su dosada, zabava ili neznanje.

Nema pravila koji uzrast upućuje neozbiljne pozive, niti kojim danima u sedmici. Događalo se da građani zbog neznanja, loše procjene ili svjesno, prijave krivično djelo za koje se utvrdi da je lažno, naprimjer da im je ukraden automobil, a ustvari ga je odvezao “pauk”. Bilo je onih koji su policiju zvali smo “da bi popričali”, ali i slučajeva lažnih prijava poput da se negdje dogodila tuča ili da je postavljena bomba u nekim objektima.

U bijeljinskom Centru javne bezbjednosti podsjećaju da je broj 122 samo za hitne slučajeve, za prijavljivanje krivičnog djela ili prekršaja, ako su svjedoci ili su ugroženi na bilo koji način.

“Apelujemo da građani ne zloupotrebljavaju i ne zauzimaju liniju, jer time onemogućavaju pravovremenu reakciju kada je to zaista potrebno” ističe portparolka CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Primjer je žena koja je kupila usisivač, a onda nazvala policiju “jer on guta tepih” ili Bijeljinac koji je tražio pomoć da nađe određenu adresu.

U policijama ističu da koliko god neki poziv bio besmislen i neozbiljan, policija mora da reaguje i tako samo bespotrebno gubi vrijeme.

Kazna do dvije godine

Za lažno prijavljivanje krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili zatvorska do dvije godine. Za blaže slučajeve izdaje se prekršajni nalog ili samo upozorenje.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/zvao-policiju-da-ga-odveze-do-hodze-kako-bi-skinuo-uroke/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot