BiH

Baka, djed i unuka zaraženi brucelozom

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 21:45h

Stariji bračni par iz sela Kijevo, nadomak Sanskog Mosta, i njihova trogodišnja unuka zaraženi su virusom bruceloze i trenutno su hospitalizovani na zaraznom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, radi se o supružnicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i na svom imanju uzgajaju goveda. Pretpostavlja se kako se bolest sa zaraženih životinja, oralnim putem, odnosno konzumiranjem mlijeka, prenijela na ljude.

“U ovom trenutku očekujemo rezultate laboratorijskog dijagnosticiranja kako bismo tačno utvrdili koja goveda su zaražena brucelozom. Cijelo imanje je stavljeno pod naš nadzor i nakon što dobijemo nalaze, pristupićemo eutanaziji zaraženih goveda i njihovom neškodljivom uklanjanju”, istakao je Bešić.

U posljednjih nekoliko godina ovo je prvi slučaj da se bruceloza sa životinja prenijela na ljude, s obzirom na to da je ova zarazna bolest u proteklom periodu držana pod kontrolom.

Iz Kantonalne bolnice u Bihaću potvrdili su prijem pacijenata zaraženih brucelozom, te su rekli kako se starija ženska osoba nalazi u veoma teškom zdravstvenom stanju.

Kada je riječ o životinjama, bruceloza je neizlječiva i zaražene životinje se po pravilu eutanaziraju, dok je virus ove bolesti kod ljudi teško izlječiv i u velikom broju slučajeva može imati teške posljedice po ljudsko zdravlje, a nerijetko može dovesti i do smrti.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/baka-djed-i-unuka-zarazeni-brucelozom/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot