BiH

Zakon o bebama iz epruvete tek dogodine

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 01:34h

FBiH bi tek iduće godine mogla dobiti zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom imajući u vidu da je u planu za ovu godinu tek izrada prednacrta tog zakona koja je u toku, kažu u Parlamentu FBiH.

Istovremeno, poslanici SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH najavljuju da će i dalje na svakoj sjednicu ovog doma tražiti da njihov istoimeni zakon bude uvršten na dnevni red, ali je upitno da li će do toga i doći.

Iz pozicije kažu da SDP-ov zakon ima niz manjkavosti i da ova stranka njime samo želi prikupiti poene pred lokalne izbore, dok iz SDP-a tvrde da njihov prijedlog zakona ne dolazi na dnevni red samo jer ga oni predlažu.

Za to vrijeme svaki šesti par se bori sa problemom neplodnosti, a njeno liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom ne može svako priuštiti.

Sanela i Emir tako su svoju kćerku dobili tek iz petog pokušaja, a čitav proces, osim što je trajao godinama, kako ističu, koštao je i pravo malo bogatstvo. Kažu da bi im mnogo lakše bilo da su, kao u RS, i oni u FBiH imali pravo na dva besplatna pokušaja o trošku entiteta.

“Insistiramo na zakonu, jer 17 odsto parova ima problem, a zdravstvene ustanove nemaju osnova da vrše takvu oplodnju. Zakonom bi se dobila i osnova za rješavanje pitanje finansiranja parova. Postupak košta 4.000 KM, lijekovi od 1.500 do 3.000 KM. Ja sam dobio dijete na taj način. Ima četiri i po godine. Trebalo nam je devet godina. To je vrlo stresno psihički, fizički i finansijski”, rekao je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a.

Prijedlog zakona, čije donošenje traže po skraćenom postupku, predviđa da bude donesen poseban propis kojim bi se defnisalo finansiranje parova, a Karajbić dodaje da bi trebalo finansirati dva pokušaja. Tvrdi da je zakon usklađen sa evropskim standardima, a otvoreni su za amandmane.

Iz Vlade FBiH su napomenuli da je SDP-ov prijedlog zakona isti kao onaj koji je 2014. godine bio u proceduri. Te godine jedan prijedlog zakona nije dobio podršku u Predstavničkom domu, a kasniji nije došao na dnevni red.

Vesna Švancer (SBB), potpredsjedavajuća Predstavničkog doma federalnog parlamenta, ističe da SDP-ovim zakonom nisu u potpunosti zaštićena ljudska prava te je zbog ove i niza drugih manjkavosti bila suzdržana kod stavljanja tog zakona na dnevni red prošle sedmice, a ne jer je to zakon koji dolazi iz opozicije.

“Vlada priprema zakon. Neće se ništa zakasniti”, dodala je Švancerova.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/zakon-o-bebama-iz-epruvete-tek-dogodine/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])