BiH

Agencije vraćaju pare za putovanja u Tursku

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 14:35h

Turističke agencije u Srpskoj nakon proglašenja vanrednog stanja u Turskoj dužne su da svim putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći dio uplaćenog novca ukoliko odluče da ne putuju tamo.

Prema opštim uslovima putovanja, turističke agencije u ovim slučajevima mogu zadržati samo stvarne troškove ukoliko su ih tokom ugovaranja aranžmana sa hotelijerima imale, ali i njih moraju dokumentovati putnicima.

Tako će svi koji sada otkazuju ljetovanje uplaćeno za avgust moći refundirati cijeli iznos aranžmana. Putnici koji bi trebalo da putuju idućih dana, a žele da odustanu, moraće se odreći, na primjer, iznosa jednog hotelskog dana koji hotelijeri naplaćuju kao određenu vrstu avansa.

Međutim, i to zavisi od ugovora koje su agencije potpisivale sa hotelijerima, pa u nekim slučajevima nije ni obavezno.

Savjetnik ministra trgovine i turizma RS Aleksandar Đurić preporučuje stanovnicima Srpske da iz bezbjednosnih razloga ne putuju u Tursku već da izaberu neku drugu destinaciju. Svi koji su ranije ipak odabrali i uplatili aranžmane u nekom od turskih odmarališta, imaju pravo, kako kaže Đurić, da dobiju nazad svoj novac.

Agencije su dužne vratiti novac klijentima koji ne žele da putuju u Tursku. Naravno, mi ne možemo ni spriječiti agencije da i dalje prodaju te aranžmane ako ima ljudi koji žele tamo putovati – istakao je Đurić.

U turističkim agencijama su svjesni ozbiljnosti situacije i  u petak su kazali da su spremni da vrate klijentima novac, dok su ranije govorili da to neće učiniti dok ne bude proglašeno vanredno stanje.

Međutim, menadžer prodaje u banjalučkoj turističkoj agenciji “Smiljić” Dragana Račić kaže da imaju desetak putnika koji će za nekoliko dana, uprkos vanrednom stanju, putovati u Tursku.

Oni će sletjeti na aerodrom u Antaliji, a ne u Instabul, tako da se ne plaše. Ipak, nikad nismo imali manje zainteresovanih za Tursku – kaže Račićeva.

Prema njenim riječima, ako neko ipak odluči da otkaže put u Tursku, dobiće sav novac i to bez naplaćenih penala zbog toga što je proglašeno vanredno stanje u toj zemlji.

U turističkoj agenciji “Sebastijan” u Banjaluci kažu da ove godine nemaju nijedan uplaćen aranžman za Tursku, pa tako nemaju ni problema sa otkazivanjem puta.

Naši klijenti uglavnom putuju u Grčku. Međutim, da imamo uplaćenih aranžmana i za Tursku, sigurno je da bismo morali postupiti po uputstvima i opštim uslovima putovanja i vratiti ljudima novac ako to žele – kazali su u ovoj agenciji. Ista situacija je i u ostalim agencijama širom RS, gdje poručuju da su spremni vratiti novac svim putnicima koji odluče da otkažu put.

Birati domaće destinacije

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS savjetuju svima koji ovih dana idu na ljetovanje da zbog raznih terorističkih napada izaberu neku od domaćih destinacija.

Ukoliko, ipak, odluče da putuju negdje dalje, neka se dobro informišu gdje idu i budu obazrivi prilikom izbora destinacije – kazao je Aleksandar Đurić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/agencije-vracaju-pare-za-putovanja-u-tursku/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot