BiH

Obavljen prvi bezbolni porođaj u gradiškoj Bolnici

Objavljeno: 18. 7. 2016 u 13:32h

Dvadesedsedmogodišnja Marija Jurišić prva je trudnica koja se u gradiškoj Bolnici porodila takozvanom bezbolnom metodom, pod dejstvom epiduralne anestezije. Prema riječima ljekara, porod je protekao u najboljem redu.

To potvrđuje i porodilja, koja je proteklog vikenda na svijet donijela svoje prvo dijete, djevojčicu Saru.

„Odlično se osjećam, bolovi tokom porođaja bili su minimalni. Tokom trudnoće sam dosta čitala o epdirualnoj anesteziji, a više informacija dobila sam od ljekara u Bolnici u Gradišci, sa kojima sam uspostavila odličnu saradnju“, rekla je porodilja.

Marijin porod vodili su ljekari Bolnice Gradiška, dr Dejan Gvozden, specijalista ginekologije  i akušerstva i dr Anita Đurđević Švraka, anesteziolog. Ljekari ističu da je porođaj pod epiduralnom anestezijom moguć ukoliko su ispunjeni svi uslovi, koji se tiču zdravstvenog stanja majke i urednosti trudnoće. Dodaju da ova metoda nije štetna za zdravlje djeteta.

„Porod je uspješno protekao. U ovom slučaju radilo se o pacijentici koja je bila u 39 nedjelji trudnoće, tako da se radi o terminskom porođaju“, kaže dr Dejan Gvozden, specijalista ginekologije  i akušerstva u Bolnici Gradiška.

„U narednom periodu planiramo dodatno razvijati tehniku bezbolnog poroda. Pod mentorstvom smo anesteziologa iz Kliničkog centra Banjaluka koji se više godina bave ovom vrstom poroda“, rekla je dr Anita Đurđević Švraka, anesteziolog.

Iako su prvi porođaji uglavnom dugotrajni, Marijin porod trajao je manje od 4 sata, što je velika prednost, naglašavaju ljekari, a bol je svedena na minimum.

„Pacijentica ne osjeća veliku bol, već samo nelagodu u donjem dijelu stomaka. Tokom poroda vršimo kontinuirani monitoring majke i bebe“, kaže dr Gvozden.

Dr Gvozden ističe da se nakon metode bezbolnog poroda pacijentica oporavlja jednako kao i nakon poroda bez epiduralne anestezije. Otpust iz bolnice predviđa se 48 sati nakon porođaja.

Trudnice koje žele da saznaju više informacija o epiduralnoj anesteziji i bezbolnom porodu mogu da se jave u Anesteziološku ambulantu gradiške Bolnice, poručuje anestezilog dr Anita Đurđević Švraka.

Ljekari Bolnice u Gradišci, ohrabreni dobrim ishodom prvog bezbolnog poroda, nadaju se da će se ova praksa nastaviti i dalje, i da će više trudnica biti zainteresovano za ovu metodu, kako bi im porođaj ostao u najljepšem sjećanju.

Izvor: gradiska.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/obavljen-prvi-bezbolni-porodaj-u-gradiskoj-bolnici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])