BiH

Građani dižu kredite da bi preživjeli

Objavljeno: 3. 7. 2016 u 12:48h

Građani Republike Srpske se najviše zadužuju da prežive, a sve manje da kupe stan ili pokrenu sopstveni biznis.

Banke su prošle godine odobrile tek oko 532 miliona KM stambenih kredita, dok je s druge strane za opštu potrošnju odobreno dva i po puta više kredita -1,3 milijarde KM. Za pokretanje biznisa plasirano je tek oko 142 miliona KM.

Struktura odobrenih kredita u posljednjih deset godina pokazuje da iznos zajmova za stambene potrebe i pokretanje delatnosti stagnira, dok se iznos nenamjenskih kredita iz godine u godinu povećava. Tako je 2006. godine vrijednost kredita za opštu potrošnju iznosila oko 786 miliona, da bi se do 2015. godine povećala za 560 miliona KM.

Iznos stambenih kredita najviše se povećao 2007. godine kada je odobreno oko 422 miliona KM za stambene potrebe, skoro dva puta u odnosu na godinu ranije. Nakon toga stambeni krediti pomalo rastu, ali do danas nisu prešli 600 miliona KM, dok nenamenski krediti od 2008. godine prelaze milijardu KM.

Banjalučanka Branka S. kaže da su ona i muž zaposleni u privatnom sektoru i da nisu u mogućnosti da uzmu stambeni kredit.

“Stalno podižemo nenamjenske kredite za servisiranje i registraciju auta i ostale tekuće troškove. O stambenom kreditu ne razmišljamo, jer nam ga nijedna banka ne bi odobrila pošto smo oboje prijavljeni na minimalac” kaže ona.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja, kaže da većini građana sa primanjima koja su nedovoljna za život ne preostaje ništa drugo nego da se zadužuju.

“Plate ne pokrivaju ni polovinu troškova života, a posebno vanredne troškove kao što su letovanja, školovanje dece, kupovina pokućstva, porodična slavlja i slično pa građani izlaz vide u zaduživanju” ističe Ilijićeva.

Onih koji su kreditno sposobni da podignu stambeni kredit sve je manje.

“Većina zaposlenih nema visoka primanja da pokriju ratu kredita i prežive mjesec do sljedeće plate. U borbi za preživljavanje rijetki su oni koji se usude pokrenuti sopstveni biznis” smatra Ilijićeva.

Radovan Bajić, član Udruženja banaka BiH, kaže da je deo građana koji su mogli da podignu stambene kredite to i uradio.

“Sada stambeni krediti stagniraju jer je sve manje mladih koji su u radnom odnosu i imaju sigurna primanja da bi mogli da dobiju zajam za rješenje stambenog pitanja” kaže Bajić.

Dodaje da se iz nenamjenskih kredita velikim delom finansiraju sanacije stanova i kuća.

Banke oprezne

Radovan Bajić, kaže da je glavna funkcija banaka da podstiču zapošljavanje.

“Međutim, nedostaje kvalitetnih biznis ideja, a i privredni ambijent nije povoljan za poslovanje zbog čega su banke oprezne kada je riječ o zajmovima za pokretanje posla” naglašava Bajić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/gradani-dizu-kredite-da-bi-prezivjeli/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot