BiH

Za operaciju maturanta iz Prijedora hitno potrebno 90.000 evra: Leukemija Marku oduzima mladost

Objavljeno: 26. 6. 2016 u 12:56h

Iako sa jednom platom nije lako voditi brigu o četvoročlanoj porodici, sve je, ističe Biljana Drinić iz Prijedora, bilo dobro dok se nije dogodila bolest starijeg sina Marka (18), koji boluje od akutne leukemije, i njemu za presađivanje koštane srži na VMA u Beogradu treba 90.000 evra.

Ljekari su u januaru ove godine otkrili da Marko boluje od akutne leukemije. Ovaj mladić, koji je u maju trebalo da završi srednju školu u Prijedoru te da na jesen krene na fakultet, već punih pet mjeseci je pod hemioterapijom.

Marko i kao državljanin Srbije bez osiguranja morao da položi 30.000 evra za pretrage da bi mogao da bude na listi

“Marko je bio zdrav tinejdžer koji se bavio sportom, nije imao većih zdravstvenih problema, sve dok u decembru nije primio vakcinu te mu se nakon tri dana pojavila žlijezda na vratu. Doktori su mislili da je od treninga, te su nas tek u januaru iz Prijedora poslali u Banjaluku, gdje smo radili hemijsko-biološki nalaz koji je pokazao da ima leukemiju”, kaže majka Biljana.

Nakon toga on je prebačen na VMA u Beogradu, gdje se i danas nalazi na liječenju, a doktori su rekli da je jedini spas transplantacija koštane srži, koja košta 90.000 evra. Zato ova porodica moli za pomoć.

“Doktori iz Beograda su nam rekli da BiH nema banku koštane srži, te ga kao državljanina BiH nećemo moći prijaviti na listu čekanja ako ne dobije državljanstvo Srbije. Tako smo mi u međuvremenu dobili i državljanstvo i ličnu kartu, ali još nije prošao period dovoljan da dobijemo zdravstvenu knjižicu Srbije da bismo mogli očekivati da nam to plati Srbija”, kaže Biljana, ističući da je svaki dan jako važan za njenog sina.

Ona navodi da je Marko i kao državljanin Srbije bez osiguranja morao da položi 30.000 evra za pretrage da bi mogao da bude na listi. Naredni korak u liječenju Marka je 10 dana zračenja glave i vrata i onda bi za dva mjeseca trebalo da pronađu donatora.

Ova majka je jako zahvalna ljudima dobre volje koji im pomažu u prikupljanju sredstava za liječenje njihovog sina.

“Markovo liječenje je pokrio Fond zdravstvenog osiguranja RS, ali taj dio kada Fond treba da uplati gotov novac na račun VMA ne znamo kad će se desiti. Iz Fonda su nam se javili prošli mjesec i tražili nam sve detalje, papire, otpusne liste… Procedura je spora, a mom sinu je svaki dan važan”, kaže majka Biljana.

Iz FZO RS nam nisu odgovorili u kojoj fazi procedure je predmet za Marka.

Od 1. do 30. juna aktivan je humanitarni telefonski broj 1416. Pozivom na ovaj broj daruje se po jedna KM za pomoć u Markovom liječenju. Pomoć za liječenje Marka Drinića može se dostaviti i preko žiro računa 1545039920406902, te deviznog računa IBAN BA391545039920406902 SWIFT UPBKBA22. Oba računa su na ime Marka Drinića kod Intesa Sanpaolo banke, Obala Kulina bana 9a, 71000 Sarajevo.

Predstava 29. juna

Glumac Ivan Perković ponudio je da sav novac od prodaje ulaznica za njegovu predstavu, koja će biti odigrana 29. juna u Domu omladine u Banjaluci, donira za liječenje Marka. Ulaznice će koštati pet KM.

Prodaja igračaka

Simpatični mališani iz Prijedora organizovali su se tako što prodaju svoje igračke i na taj način sakupljaju novac da pomognu ovom mladiću da se izliječi.

Koverta od kolega

Majci Biljani na radnom mjestu kolege izlaze u susret koliko mogu.

“Svaki put kad krenem u Beograd moj radni kolektiv mi pripremi kovertu sa simboličnim novčanim iznosom. Nama to mnogo znači”, kaže kroz plač majka Biljana, koja sanja o ozdravljenju sina.

izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/za-operaciju-maturanta-iz-prijedora-hitno-potrebno-90-000-evra-leukemija-marku-oduzima-mladost/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])