BiH

Lažni podaci o 11.000 nestalih

Objavljeno: 25. 6. 2016 u 14:13h

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspolaže netačnim podacima o navodno 18.249 nestalih lica verifikovanih od 2010. godine do danas jer u Institutu za nestala lica BiH postoje zvanični podaci za samo 7.000 osoba čiji je nestanak potvrđen.

Na netačne podatke koji će biti izneseni na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u ponedjeljak u okviru informacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o nestalim osobama, upozorio je član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić.

“Pretpostavljam da je te podatke Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice podvalio neko iz Instituta za nestala lica” istakao je Mišić.

Zakonom o nestalim licima propisano je da verifikacija podrazumijeva postupak provjere vjerodostojnosti podnesene prijave o nestanku lica ili uzimanje nove izjave ili identifikaciju, odnosno provjeru identiteta nestalog lica u okviru svih poznatih službenih evidencija. Predstavnici Srba, međutim, godinama upozoravaju da u jedinstvenu bazu podataka nisu unošeni mjesto, vrijeme i okolnosti nestanka, zbog čega podaci u njoj nisu validni.

“Odgovorno tvrdim da je ukupan broj verifikovanih u Centralnoj evidenciji nestalih oko 7.000. Manipuliše se utrostručenim brojem. Time treba da bude prikriven nečiji nerad, samovolja i prljavi motivi” kaže Mišić.

Dodaje da je to učinjeno i s ciljem prikrivanja odgovora na pitanje šta je radila komisija za Centralnu evidenciju nestalih ako ni za osam godina nije završila ono što je trebalo da završi za godinu. Pojašnjava da je verifikacija već prilikom formiranja Centralne evidencije nestalih početa naopako i mimo zakona, te da je rađena i mimo pravilnika o verifikaciji.

“To mora biti vraćeno na početak i broj nestalih umanjen za desetak hiljada jer su verifikovana lica koja u tom momentu nisu imala status nestalog. Verifikovani su na osnovu dokumentacije koju ne predviđa pravilnik o verifikaciji Centralne evidencije nestalih” pojasnio je Mišić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je očito da različiti podaci o broju verifikovanih nestalih govore da u Institutu za nestala lica ništa ne funkcioniše.

“Očigledno je da su prisutne manipulacije. Verifikovana su lica koja po zakonu nisu imala status nestalog jer su identifikovana i predata porodicama, nakon čega se gubi taj status. Verifikacija može da bude urađena za lica koja nisu pronađena i identifikovana i to kroz utvrđivanje okolnosti nestanka i nacionalnosti” kaže Kojić, koji je u ime RS bio član nekadašnje radne grupe za izmjene i dopune Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica.

Kojić smatra da se Centralna evidencija nestalih pokušava uspostaviti kao istorijska baza za verifikovanje lažnog broja Bošnjaka stradalih u Srebrenici.

“To bi na kraju bili lažni podaci, gdje bi, recimo, neka lica koja su stradala 1993. u Centralnu evidenciju nestalih ušla kao žrtve iz 1995. godine. Imali smo takav slučaj. Takva evidencija treba da posluži i da prikaže iskrivljenu sliku o karakteru rata” zaključio je Kojić.

Dodao je da je zato neophodna reforma Instituta za nestala lica, te da Međunarodna komisija za traženje nestalih kao jedan od njegovih suosnivača treba da se povuče i da potpunu odgovornost prepusti Savjetu ministara.

“Institut treba da bude institucija u okviru jednog ministarstva. Tako bi bio postignut princip odgovornosti. Sporazum je svjesno napravljen tako da može da bude predmet manipulacija, što je već dugo očigledno” rekao je Kojić.

Od ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac u petak nismo dobili odgovore na pitanja o pogrešnom broju verifikovanih nestalih lica. U informaciji Ministarstva navedeno je da je Komisija za verifikaciju održala 210 sjednica i verifikovala više od 18.000 nestalih i da se radi o licima koja su identifikovana putem DNK analize i licima koja su nestala i imaju status aktivnih slučajeva.

Manipulacije

Još 2008. godine iz Srpske su stizala upozorenja da postoje tendencije da se u sklopu Instituta za nestala lica BiH formira Centralna evidencija nestalih lica bez naznake da li je riječ o nestalim Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

“Glas Srpske” objavio je ranije da na prikupljanju podataka za Centralnu evidenciju nestalih radi devet saradnika Instituta za nestala lica, od kojih nijedan nije pripadnik srpskog naroda i da su svi na posao primljeni bez objavljivanja konkursa u sredstvima javnog informisanja.

Broj verifikovanih nestalih lica prema spornoj informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice

1.800

7.350

1.521

3.674

3.248

656

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/lazni-podaci-o-11-000-nestalih/||claudebot