BiH

Kako izdržati na +36

Objavljeno: 25. 6. 2016 u 14:45h

Prije nekoliko dana nam je došlo ljeto, a sa njim toplo vrijeme i vrućine, koje ljudi uglavnom teže podnose.

Vjerovatno najlakši način da izbjegnete vrućine je da ostanete u zamračenom stanu ili kući, upalite klima-uređaj i ne radite ništa.

Za one koji ipak moraju izaći iz kuće, ili pak nemaju klima-uređaj (koji i nije najzdravije rješenje), evo nekoliko savjeta kako se rashladiti i lakše podnijeti ljetne vrućine.

Za početak, odijevajte se laganije, u prirodne materijale kao što su pamuk i lan. Nosite svijetle boje, a tamnije ostavite za večernje sate. Osim toga, izbjegavajte metalne narukvice i ogrlice koje se lako zagrijavaju. Odličan modni detalj je svakako šešir, a zaštitiće vas od jakog sunca.

Uvijek nosite sa sobom flašicu vode. Tokom ljeta tijelo mora ostati hidratizirano, pa nemojte izlaziti iz kuće bez vode, ili prirodnog napitka.

Što se tiče ishrane, u hranu treba uključiti začine, jer konzumiranje začinjene hrane rashlađuje tijelo. Čili papričica i kari podstiču znojenje, a znoj koji isparava, hladi organizam.

Smanjite količinu obroka, jer pretjerivanje s hranom podstiče zagrijavanje tijela. Možete se rashladiti i sladoledom.

Ukoliko ste u prilici, otiđite na rijeku, bazen, jezero. Pored vode je uvijek hladnije, a i možete se zabaviti sa prijateljima.

Ostajete li u kući, zamračite prostorije, navucite zavjese i obavezno isključite sve električne uređaje koji stvaraju toplotu.

Ako imate stoni ventilator, stavite šoljice pune leda ispred njega prije nego što da uključite. Kombinacija malih kapljica hladne vode i vazduha iz ventilatora će vas sigurno rashladiti.

Ljeti je najbolje spavati na tankoj svilenoj posteljini koja koži omogućava da diše, a pošto ima prirodna hipoalergenska svojstva, odličan je izbor za sve koji imaju problem s osipom od vrućine.

Uvijek se možete osvježiti hladnom kupkom u koju možete dodati kockice leda.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/kako-izdrzati-na-36/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])