BiH

Željezničari prijete: Idemo u štrajk

Objavljeno: 11. 6. 2016 u 12:13h

Sindikati “Željeznica Republike Srpske”, kao što je najavljeno, organizovaće u ponedjeljak, 13. juna, jednočasovni štrajk upozorenja radi ispunjavanja njihovih sindikalnih zahtjeva.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti, rekao je da se zahtjevi odnose na redovne isplate plata, neisplaćenih šest toplih obroka i 11 nadoknada za prevoz, te izradu sistematizacije prema stvarnim potrebama ŽRS, uz aktivno učešće sindikata.

On je istakao da su ovu odluku donijeli svi sindikati zastupljeni u ŽRS. Prema njegovim riječima, štrajk upozorenja biće organizovan u cijelom sistemu ŽRS i trajaće od 10 do 11 časova.

“Ponašanje Vlade RS prema ovom sistemu je maćehinsko, a sindikati će ići do kraja u ispunjavanju zahtjeva. Što se tiče rekonstrukcije, mi već godinama dobijamo takva obećanja, ali i dalje je to sve mrtvo slovo na papiru”, rekao je Marin.

Simo Cvjetković, predsjednik drugog reprezentativnog sindikata ŽRS, potvrdio je da je u petak uplaćen topli obrok za novembar 2015. godine.

“Da li je to iz naših sredstava ili Vladinih stvarno ne bih znao reći, ali u svakom slučaju se radi o nečem što ne mijenja situaciju”, kaže on.

Cvjetković je posebno istakao činjenicu da su dobili nezvaničnu informaciju kako je prijedlog sistematizacije po kojem posao gubi od 300 do 500 radnika već urađen mimo znanja i saglasnosti sindikata.

“Tražimo aktivno učešće sindikata u svim pregovorima i izradama sistematizacije. Mi dobijamo samo nezvanične informacije i čitamo šta mediji pišu, niko iz Vlade i Ministarstva nam ništa ne govori, a tako ne bi smijeli da rade”, rekao je Cvjetković.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, rekao je da svako ima pravo na legalan način da traži svoja prava, garantovana zakonom.

“Vjerujem da će resorno ministarstvo i Uprava Javnog preduzeća ŽRS pokušati naći kompromis. Štrajkovima se ništa ne rješava, već se samo produbljuje kriza. Uvijek sam bio pristalica dijaloga”, istakao je on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/zeljeznicari-prijete-idemo-u-strajk/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])