BiH

U Srebrenici dvije škole pod jednim krovom?

Objavljeno: 11. 6. 2016 u 08:29h

Koncept dvije škole pod jednim krovom već nekoliko godina se u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH ističe kao ključni problem u obrazovanju.

Upozorilo je na ovo u petak Ministarstvo prosvjete i kulture RS, odgovarajući na najavu ove mogućnosti od strane roditelja bošnjačke djece u Srebrenici, jer ne uče “bosanski” već bošnjački jezik. Ista zapažanja, kako navode iz resornog ministarstva, iznosi i UN Komitet za ukidanje rasne diskriminacije, koji zahtijeva od BiH da što je prije moguće okonča segregaciju u javnim školama.

“To znači da se ukinu jednonacionalne škole i škole koje imaju strukturu poznatu kao dvije škole pod jednim krovom”, kažu iz Ministarstva prosvjete, uz napomenu da su zakonski omogućili i osigurali ista prava svim učenicima i da nema potrebe za tim.

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, izjavio je za “Nezavisne” da je prije svega kao roditelj u potpunosti uz obespravljene sugrađane i djecu, te stručnjake Evropske komisije o napretku i UN Komitet moli da se pozabave pitanjem uzroka najave dvije škole pod jednim krovom u Srebrenici.

“Nisu djeca i roditelji odgovorni. Neka im se objasni kako se do prije četiri godine ‘bosanski’ jezik učio i pisao u ovdašnjim školama, a onda je neko, uprkos sve većem broju učenika bošnjačke nacionalnosti, odlučio da ga zove drugačije? Ko to ima pravo da ruši sve što su ovi ljudi ovdje, zajedno, za primjer svima gradili decenijama poslije rata? Ovo je politizacija elementarnog ljudskog prava i politička odgovornost, pa ako je u to ime neko spreman ići ovako daleko, mora znati da će snositi i konsekvence”, napomenuo je Duraković za “Nezavisne”.

U školama u RS svi nastavnici i učenici mogu koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda, tvrde u Ministarstvu, a jezik bošnjačkog naroda je ustavna kategorija iz člana sedam Ustava RS, dok je Ustavni sud BiH potvrdio da ta odrednica nije u suprotnosti s Ustavom BiH.

“Takođe je sudski utvrđeno da Bošnjaci, kao i Srbi imaju pravo da svoj jezik zovu kako oni hoće, odnosno da ja nemam pravo odlučiti da se srpski jezik ne zove tako, već Srbi, pa bi isto trebalo biti i sa Bošnjacima. Elementarno je pravo Bošnjaka da jezik zovu ‘bosanskim’ i nema kompromisa ako teži drugačijem rješenju”, naglasio je Duraković, dodajući da je ova situacija dovela do toga da učenici ne mogu upisati srednju školu u FBiH jer bošnjački jezik ne poznaje taj sistem obrazovanja.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, smatra da je situacija u kojoj se nalaze učenici i roditelji Bošnjaci atak na Dejtonski sporazum i proces povratka. Po đačke knjižice ove sedmice neće doći učenici, odnosno roditelji djece bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, Konjević Polju, Bratuncu, Zvorniku…

Najavili su tužbu resornog entitetskog ministarstva i od septembra masovni bojkot nastave. Osnivanje posebne škole u Srebrenici dovelo bi u pitanje opstanak postojeće jer je u njoj 68 odsto učenika bošnjačke nacionalnosti, zbog čega je predložena mogućnost dvije škole pod jednim krovom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/u-srebrenici-dvije-skole-pod-jednim-krovom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot