BiH

Domaći brendovi gube trku i kod kuće

Objavljeno: 26. 5. 2016 u 13:46h

BiH je najveći uvoznik stranih brendova u regionu, koje potrošači biraju u devet od deset slučajeva, a jedini domaći koji se našao u odabranom društvu je “Violeta” iz Gruda.

Istraživanje o snazi brendova iz kategorije robe široke potrošnje, koje tradicionalno sprovodi zagrebačka agencija “Valikon”, pokazalo je da među potrošačima u regionu ubjedljivo najbolje kotiraju čokolada “milka” i gazirano piće “koka-kola”. Slijedi decenijama poznati “Podravkin” proizvod “vegeta”, a zatim brendovi hrvatske “Atlantik grupe” “cedevita”, “smoki” i “argeta”. Na listi su se našli i  “orbit”, “kokta” i “nivea”, a top deset zatvara voda “jana”.

Istraživanje je pokazalo da su slovenački brendovi na lokalnom tržištu jaki u kategoriji sokova, hrvatski među vodama, a srpski najbolje kotiraju u segmentu slatkiša.

Za razliku od regionalnih, koji koliko-toliko drže do domaćih proizvoda, potrošači u BiH još preferiraju globalne i brendove iz regije. Na listi deset najpopularnijih brendova u BiH nalaze se “cedevita” i “vegeta” iz Hrvatske, “smoki” i “jafa keks” iz Srbije, te “argeta” iz Slovenije. Jedini brend koji zauzima značajno mjesto u korpama ovdašnjih kupaca je “Violeta”, koja je ujedno i jedini proizvod iz kategorije toalet-papira koji se uspio probiti među najbolje, čak i kada se posmatraju ostale zemlje regiona. “Violeta” bilježi sve veću snagu brenda u svim zemljama okruženja, a bolje mjesto na regionalnoj listi od nje zauzima samo “Paloma”.

Sve zemlje, osim BiH, među deset najjačih proizvoda imaju lokalni brend mineralne vode, s obzirom na to da “radenska” dobro kotira u Sloveniji, “jamnica” i “jana” u Hrvatskoj, “knjaz Miloš” u Srbiji, a “pelisterka” u Makedoniji.

“Tržište BiH je fragmentirano i brendovi mineralne vode ne uspijevaju postići veliku snagu” navedeno je u istraživanju.

Rezultati istraživanja su pokazali i da Srbija i Hrvatska ne uvoze regionalne brendove, pa na dva najveća regionalna tržišta dominiraju domaći ili globalni brendovi. Hrvatska je ujedno i najveći izvoznik brendova, dok je Makedonija najveći uvoznik globalnih brendova, pa su se među top deset najpoželjnijih proizvoda našla samo tri lokalna brenda, dva regionalna i pet globalnih.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se domaće kompanije teško mogu izboriti za dio tržišnog kolača sa inostranim zbog ograničenih sredstava koje mogu uložiti u komunikaciju sa kupcem i marketinške aktivnosti.

“Da bi proizvod postao brend, firma mora ulagati u održavanje kvaliteta, ali i u oglašavanje koje privlači kupca” kaže Pavlović i dodaje da je “Violeta” uspjela da osvoji povjerenje kupaca zahvaljujući velikoj investiciji u sofisticirane proizvodne pogone, kvalitetnom i cjenovno povoljnom asortimanu i ulaganju u promociju tih proizvoda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/domaci-brendovi-gube-trku-i-kod-kuce/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])