BiH

Od prvog jula – jeftinija lična dokumenta?

Objavljeno: 1. 5. 2016 u 10:01h

Od prvog jula ove godine građani bi mogli da jeftinije plaćaju lična dokumenta. Savjet ministara BiH produžio je važenje sadašnjeg pravilnika i cijena do kraja juna nakon čega bi mogla da se usvoje druga pravila. U SDS-u kažu da u Savjetu ministara insistiraju da Agencija za identifikaciona dokumenta napravi analizu i predloži povoljnije cijene.

“Dva puta je Savjet ministara zadužio Ministarstvo civilnih poslova da napravi analizu cijene ličnih dokumenata i da u skladu sa tim predloži smanjenje cijene ličnih dokumenata, odnosno ličnih karata i vozačkih dozvola. Problem je štetni ugovor koji je napravljen sa Milbauerom za štampanje”, istakla je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Bh. građani trenutno plaćaju najskuplje cijene vozačkih dozvola u regionu i jednu od najskupljih cijena ličnih karata. Čak su i vozačke dozvole u Njemačkoj za 13 maraka jeftinije od naših, a niže cijene imaju i Estonija, Slovenija i Hrvatska. U Agenciji za identifikaciona dokumenta kažu da sa Milbauerom pregovaraju o promjeni ugovora pa bi lična dokumenta i po tom osnovu mogla da budu jeftinija. Ipak, podsjećaju da sve zavisi od njihove dobre volje da pristanu na izmjenu spornog ugovora koji BiH obavezuje i narednih sedam godina. Zato trenutno prave projekciju na štetu javnih prihoda.

“Mi smo radili projekcije na smanjenje u iznosu od jedne marke. Ipak su to velike količine i marka je jako puno, prošli put kada smo to uradili Savjet ministara nije usvojio takav prijedlog. Ako u prosjeku izdajemo 300-500 hiljada, onda je to na marku 500.000 maraka, na dvije marke je već milion”, sračunao je Edin Nesimi, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta kažu da će njihov prijedlog razmatrati Savjet ministara, ali podsjećaju da su na prihode po tom osnovu već računale bh. institucije i entitetski i kantonalni MUP-ovi. Ukoliko se država ipak odrekne planiranog miliona ili bar polovine, građani kažu da marka ili dvije, neće puno promjeniti ionako skupe cijene ličnih dokumenata.

U SDS-u tvrde da je veće sniženje cijena ličnih dokumenata moguće samo ako nadležna agencija sa Milbauerom dogovori reviziju postojećeg ugovora. Revizori sa bh. nivoa ustanovili su da je zbog manje potrebe građana, do sada isporučeno i oko 50 odsto manje ličnih karata nego što je planirano, a država je obavezna da plati sve ugovorene količine.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/od-prvog-jula-jeftinija-licna-dokumenta/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot