BiH

Prodajom lažnog dizela zaradili tri miliona

Objavljeno: 30. 4. 2016 u 08:14h

Trinaestočlana kriminalna grupa, koja je privođena u policijskoj akciji “Kolt” MUP-a Republike Srpske, uvezla je oko 300.000 litara baznog ulja koje je prodavala kao evrodizel na šest pumpi u Srpskoj.

Ovo su saznanja do kojih su došli pripadnici MUP-a RS tokom istrage koja je intenzivno sprovođena od juna 2015. godine.

Procjenjuje se da je grupa nezakonito zaradila oko tri miliona maraka.

Akcija je zvanično završena u februaru ove godine privođenjem 13 osoba koje su osumnjičene za organizovani kriminal, utaju poreza, zloupotrebu ovlašćenja i obmanjivanje kupaca.

Uhapšeni su Siniša Straživuk (48) i Milan Radovanović (37) iz Banjaluke, Josip Skoko (30) iz Gradiške, Ljuban Stošević (35) iz Novog Grada, Dragan Milovanović (66) iz Bijeljine i Mirsad Okić iz Zvornika koji su predati u nadležnost Tužilaštva BiH po čijem je nalogu akcija izvedena, dok je sedam osumnjičenih nakon ispitivanja pušteno na slobodu.

Istragom je utvrđeno da su oni uvozili bazno ulje na koje se ne plaćaju porezi i akcize, a prodavali ga kao gorivo koje podliježe oporezivanju. Na taj način su razliku u cijeni trpali u svoj džep. Procjenjuje se da su samo po jednoj uvezenoj cisterni imali zaradu od oko 30.000 maraka.

Istragom je još utvrđeno da su za uvoz ulja bili zaduženi Straživuk i Radovanović. Oni su tokom 2015. godine putem firme “Lider oil” uvozili “sirovinu” iz Italije i Srbije. Ulje je uvoženo i preko firme “Reuninon”, čiji je rad organizovao Skoko. Nakon uvoza Stošević je putem preduzeća “Tehnošped” organizovao prevoz ulja do benzinskih pumpi “Agrovoće”, vlasništvo Milovanovića. Na njegovim pumpama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i Milićima ulje je prodavano kao evrodizel. Okić je vozio kamione kojima je prevoženo bazno ulje.

Tokom akcije pretreseno je šest stambenih i poslovnih objekata osumnjičenih. Tom prilikom oduzeta je brojna poslovna dokumentacija, kao i računarska oprema i drugi dokazi.

Vozila

Osumnjičeni su osim budžeta oštetili i vlasnike vozila koji su bazno ulje kupovali kao evrodizel i tako im prouzrokovali kvarove. Takođe, izazvali su i ekološko zagađenje. Samim tim nikada neće biti utvrđeno kolika je stvarna šteta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/prodajom-laznog-dizela-zaradili-tri-miliona/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot