BiH

Medijski porez novi udar na džepove građana BiH

Objavljeno: 2. 4. 2016 u 09:58h

Prijedlog Odbora Javnog radio-televizijskog sistema da se RTV taksa naplaćuje putem poreza po stopi od 0,9 odsto od neto iznosa plata i penzija, naišao je na osude bh. parlamentaraca, ali i građana.

Iako su iz Odbora tvrdili da bi to bilo manje nego što je iznos trenutne RTV takse, većina s kojom smo razgovarali mišljenja je da će to biti više jer će porez za ovu namjenu, odnosno takozvani medijski porez, plaćati svaki penzioner i svaki zaposleni, a ne svako domaćinstvo.

To znači ako u jednom domaćinstvu rade tri člana i ako im je plata u prosjeku 800 KM, oni će plaćati 27 KM za radio i TV prijemnik u kući. Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, vjeruje da takav prijedlog ne može dobiti podršku u parlamentu BiH.

“Postoji više razloga zbog kojih smatram da bi taksa za RTV prijemnik trebalo da bude jedinstvena za svako domaćinstvo. Jer, po ovom prijedlogu koji sad imamo, na primjer, ako u kući imate dva penzionera s primanjem od po 1.000 KM, onda će oni mjesečno za RTV taksu morati izdvojiti 18 KM, a ovi s velikim platama i doprinosima i po 20 i 30 KM pojedinačno. To je čista diskriminacija koja ne može proći ni na jednom sudu”, kazao je Prodanović.

I Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije ovog doma, mišljenja je da je teško očekivati da će prijedlog o medijskom porezu proći.

“Čak i da bude postojala politička volja, vrlo teško se ovo može realizovati u nekom kraćem periodu kako to žele iz javnih servisa. Drugo, ovdje se radi o nadležnostima, prije svega, entiteta. Radi se o uvođenju potpuno novog doprinosa za što je potrebno donijeti potpuno nove zakone. Činjenica je da je to udar na džepove građana, posebno tamo gdje imate više zaposlenih”, rekao je Novaković.

On smatra da javni servisi moraju preuzeti taj posao na sebe, te je mišljenja da je naplata putem sopstvene službe najbolje rješenje. Nikola Lovrinović (HDZ BiH), šef Kluba u Predstavničkom domu BiH i član Komisije, smatra da naplata RTV takse putem medijskog poreza iz kojeg bi se finansirala tri javna emitera nije rješenje. Kaže da tako nešto on neće podržati. Mišljenja je da ovaj model iziskuje i promjene i drugih zakona, a ne samo o RTV servisu, te dogovaranje s entitetksim vladama.

Amir Fazlić, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu i član Komisije, ističe da nijedan namet nije dobar za građane, te da je potrebno formirati interresornu radnu grupu koja bi sagledala zašto sistem preko telekom operatera nije funkcionisao jer je očigledno da se samo BHRTV buni, a da RTRS i FTV nemaju nekih velikih primjedaba.

Vera Jovanović, sutkinja i bivša predsjednica Helsinškog komiteta, a sada penzioner, kaže da bi uvođenje ovakvog poreza bilo nemoralno, s obzirom na to da su penzije male, a da bi jedno domaćinstvo plaćalo više poreza na jedan TV i radio prijemnik.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, kaže da bi stopa od 0,9 posto bila mnogo za penzionere, te da se takav zakon ne može donijeti, a da se o tome ne pitaju građani.

Inače, kako se navodi u prijedlogu, izračunato je da bi se na ovaj način na godišnjem nivou prikupilo oko 90 miliona KM. U prijedlogu se navodi da bi godišnje iz FBiH po ovom osnovu bilo prikupljeno 56,7 miliona KM, u RS 31,7 miliona KM, a u distriktu Brčko 1,8 miliona KM. Očekivani iznos koji bi bio prikupljen godišnje odbijanjem građanima od plata iznosio bi 64,6 miliona KM, dok bi od penzionera na godišnjem nivou bilo prikupljeno 25,6 miliona KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/medijski-porez-novi-udar-na-dzepove-gradana-bih/||claudebot