BiH

Objavljeni rezultati istraživanja o korištenju društvenih mreža u novinarstvu BiH

Objavljeno: 29. 3. 2016 u 19:48h

Centar za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke sproveo je istraživanje o korištenju društvenih mreža u novinarstvu, u periodu od 26. januara – 11. februara 2016. godine na uzorku od 110 ispitanika iz Bosne i Hercegovine metodom online upitnika. Istraživanje je obuhvatilo zaposlenike (novinare) javnih i privatnih RTV servisa, te štampanih medija i internet portala.

Predmet ovog istraživanja činili su:

Učestalost korištenja društvenih mreža

Svrha korištenja društvenih mreža

Eksplikacije korištenja društvenih mreža u novinarstvu

Oko 52% ispitanika dolazi iz Republike Srpske, 44% iz Federacije Bosne i Hercegovine, te 1% iz Brčko distrikta. Rezultati istraživanja su pokazali da novinari u Bosni i Hercegovini u najvećoj mjeri koriste Facebook (90,9%), zatim YouTube (82,7%), te Twitter (65,5%).

Kada je u pitanju korelacija medijskih sloboda i društvenih mreža u Bosni i Hercegovini, oko 27% novinara misli da su sa pojavom društvenih mreža značajno porasle i medijske slobode u BiH, dok njih 57% takođe misli da je došlo do porasta medijskih sloboda, ali samo donekle.

Novinari su takođe odgovarali na pitanja koje javne ličnosti najviše prate na društvenim mrežama, te koje institucije, organizacije i preduzeća. Rezultati su pokazali i ko su najčitaniji blogeri među novinarima, a ko najbolje ocijenjeni novinari po korištenju društvenih mreža.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su na linku: Rezultati istraživanja

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/objavljeni-rezultati-istrazivanja-o-koristenju-drustvenih-mreza-u-novinarstvu-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])