BiH

Mladi dizajneri Tehnološkog fakulteta iz Banjaluke na takmičenju “Perwoll New Generation 2016”

Objavljeno: 14. 3. 2016 u 17:14h

Jedinstveno strukovno takmičenje “Perwoll New Generation 2016” će se održati u sklopu 36. Nivea BH Fashion Week Sarajevo početkom aprila 2016 godine, gdje će se predstaviti ukupno 19 finalista.

Primarna svrha ovog modnog događaja od samog nastanka je promocija rada mladih dizajnera na modnoj sceni u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu a cilj je očuvanje i razvijanje struke modnog i tekstilnog dizajna u BiH.

Prošlogodišnje pobjednice ovog natječaja bile su Maja Sabljić i Lucija Vrcić dok je nositelj prve “Perwoll New Generation” titule modni dizajner Marko Feher.

“Drago mi je da organizatori  ovako značajnog modnog događaja kao što je Nivea BH Fashion Week Sarajevo, daju priliku za prezentaciju mladih neafirmisanih modnih dizajnera. Natječaj za mlade dizajnere “Perwoll New Generation” će sigurno BH modnoj sceni otkriti i predstaviti nove mlade talente i otvoriti im vrata u svijet mode. Ovaj put, na platformi jedinstvenog strukovnog natjecanja za mlade dizajnere “Perwoll New Generation 2016” predstaviće se 7 naših najboljih mladih dizajnera Tina Tubin, Tihana Todić, Vedrana Matošević, Jelena Gvozden, Slađana Zgonjanin, Gorana Pantić i Dragana Todorović. Sigurna sam da će nove mlade kreativne snage ponuditi domaćoj BH javnosti uvid u alternativniji pristup modi od onog na kojeg smo navikli dosada“ izjavila je Dragana Grujić  Prof. dr. Tehnološkog fakulteta Banjaluka.

Izuzetnim talentom, mladi banjalučanin Marko Feher, student modnog dizajna i konfekcije na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, prvo je osvojio simpatije stručnog žirijatakmičenja za mlade dizajnere “Perwoll New Generation 2014” koji se održao u sklopu Nivea BH Fashion Week Sarajevo. Prije samo dvije godine, Marko Feher, bio je prvi pobjednik titule “Perwoll New Generation 2014”, a sada se o njemu priča u modnim krugovima cijelog svijeta. Marko Feher, najpoznatiji i najuspješniji mladi banjalučki dizajner, kaže da, otkako bilježi sjećanja, u njemu postoji spoznaja da je moda dio njega, a sada je i on dio te cijele prestižne priče. Nakon pobjede na Takmičenju za mlade dizajnere “Perwoll New Generation 2014” u sklopu Nivea BH Fashion Week Sarajevo, njegovo ime i fotografije njegovih kreacija mogu se vidjeti u svim svjetskim modnim časopisima. Britanski Vog – takozvana modna Biblija, Glamur, najpoznatiji japanski i španski modni portali i mnogi drugi svjetski i regionalni mediji pisali su o Marku i njegovom radu.

Nakon predstavljanja svoje kolekcije u Sarajevu, nastavio je s revijalnim prezentacijama i u regionu, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Uskoro, dobio je poziv na Vankuversku nedjelju mode, drugu u Americi, a petu u svijetu po veličini, gdje je postao prava zvijezda večeri. Njegov brend sada ima londonsku adresu, a uključen je u još nekoliko projekata, od kojih je najzanimljivija kostimografija za francuski Sci-Fi film i snimanje novog editorijala u Parizu. Ove godine, Marko Feher je prvi i jedini BH modni dizajner koji je dobio poziv na London Fashion Week.

“Ovo takmičenje potvrdio je kako se na našem studiju dizajna iz godine u godinu osposobljavaju nove mlade kreativne snage za zaposlenje u tekstilnoj industriji. Zahvaljujem svim profesorima sa Studija modnog dizajna i konfekcije na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, te organizatorima Udruženju manekena i modnih kreatora BiH i modnoj agenciji Abc Models Mgmt kao izvršnom producentu za podršku mladih neafirmisanih dizajnera, kojima se pruža prilika da se revijalno predstave na ovom značajnom modnom događaju koji je odlična platforma za stvaranje prepoznatljivog domaćeg modnog brenda u BiH i svijetu”  izjavio je banjalučanin Marko Feher, pobjednik i nositelj prve titule “Perwoll New Generation”.

Pet prvoplasiranih mladih BH dizajnera kao nagradu će dobiti priliku da se široj javnosti kvalitetno revijalno predstave s svojom novom kolekcijom na 37. Nivea BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima 2016, a što predstavlja ozbiljnu platformu za njihov daljnji poslovni razvoj.

Pobjednik, tačnije, nositelj treće “Perwoll New Generation 2016” titule dobiva 1000 eura.

Organizator je Udruženje manekena i modnih kreatora BiH a izvršni producent agencija Abc Models Management, koja je u toku 2015 godine dobitnik međunarodnog priznanja poboljšanja kvalitete kulture u zlatnoj kategoriji za doprinos razvoja BH modne scene i međunarodne nagrade za kvalitet kao najbolje model management agencije u Bosni i Hercegovini i Istočnoj Evropi.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/mladi-dizajneri-tehnoloskog-fakulteta-iz-banjaluke-na-takmicenju-perwoll-new-generation-2016/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])