BiH

U BiH od raka godišnje oboli 50 mališana

Objavljeno: 12. 2. 2016 u 16:40h

U BiH godišnje od raka oboli 50 do 60 mališana, dvije godine traje samo aktivno liječenje, ali je procenat izlječenja veći od 80 odsto dok je prije rata bio ispod deset odsto, istakli su danas predstavnici Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“ povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka koji se obilježava 15. februara.

„To su najteži pacijenti. Nema teže rečenice nego reći roditelju dijete vam je bolesno od leukemije, tumora mozga, tumora limfoma. U našem narodu je uvriježeno mišljenje da su to neizliječive bolesti, ali nigdje ni u jednoj grani nije napravljen takav pomak u liječenju kao u dječijoj hematoonkologiji“, kazao je Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta UKCS i šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Istakao je da je u zadnjih 15 godina izliječeno više od 500 djece u klinici, te da liječe djecu iz cijele BiH. Naglasio je da su napravili velike pomake te su prošle godine uradili dvije uspješne autologne transplantacije koje se rade samo na tri centra u bivšoj Jugoslaviji. Roditeljsku kuću izgrađenu zahvaljujući udruženju „Srce“ u blizini Pedijatrijske klinike u Sarajevu, čije je otvorenje najavljeno za 26. april, nazvao je najboljim projektom na Balkanu.

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja „Srce“, kazala je da sada, kada je riječ  o roditeljskoj kući, planiraju sa institucijama sistema pregovarati o modelu finansiranja jer je u pitanju veliki objekat u kojem će stalno biti smješteno deset porodica i treba ga održavati.

Govoreći o samom udruženju, Kamerićeva je naglasila da su tu da se nađu djeci i roditeljima od momenta davanja dijagnoze pa do kraja života jer prate tu djecu i kada odrastu. Kazala je i da je u Banjaluci osnovano udruženje „Iskra“ koje takođe okuplja roditelje djece oboljele od malignih oboljenja sa kojim planiraju nastupati zajedno kao mreža.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/u-bih-od-raka-godisnje-oboli-50-malisana/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])