BiH

Željeznice zaposlile 104 radnika bez konkursa

Objavljeno: 5. 1. 2016 u 16:10h

“Željeznice RS” dobile su mišljenje s rezervom za poslovanje u 2014. godini nakon što su revizori utvrdili brojne propuste u njihovim finansijskim izvještajima, ali i da su desetine osoba do posla u tom javnom preduzeću došle bez konkursa.

U bilansu uspjeha “Željeznica” navedeno je da su prihodi preduzeća u 2014. iznosili 76,73 miliona KM i veći su za četiri odsto u odnosu na 2013. godinu. Rashodi su istovremeno porasli za 14 odsto na 110,53 miliona KM, što znači da je gubitak u 2014. iznosio 33,80 miliona i veći je za 10,74 miliona KM na godišnjem nivou. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je, međutim, da to nije realna slika finansija “Željeznica RS”.

“Zbog nepravilnog priznavanja određenih prihoda, manje iskazanih određenih rashoda i efekata nepravilnog tretmana vrijednosti zaliha iskazani finansijski rezultat nije realan. Revizija nije mogla utvrditi koliki su ukupni efekti netačnih iskaza u finansijskim izvještajima” navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su menadžment “Željeznica” upozorili da su prijemom 104 radnika bez objavljivanja konkursa narušili princip jednakosti i transparentnosti pri zapošljavanju, što je, kako je navedeno, suprotno Zakonu o radu i Zakonu o zabrani diskriminacije.

“Nasuprot planiranom smanjenju broja zaposlenih u 2014. godini izvršen je prijem 139 novih radnika. Od tog broja 104 radnika su zasnovala radni odnos bez objavljivanja konkursa, što nije u skladu sa Zakonom o radu” naveli su revizori.

Propusti su utvrđeni i prilikom premještanja zaposlenih sa jednog na drugo radno mjesto.

“Na radna mjesta sa višom stručnom spremom raspoređeno je 630 zaposlenih koji nemaju odgovarajuću kvalifikaciju, što je suprotno Opštem kolektivnom ugovoru. Prilikom raspoređivanja radnika na druga radna mjesta sa nižim koeficijentom zadržavan je viši koeficijent sa prethodnog radnog mjesta, što nije u skladu sa Zakonom o radu” upozorili su revizori.

Prilikom obračuna naknada članovima Nadzornog odbora utvrđeno je da odluka o iznosu naknada na osnovu koje je isplaćivan fiksni dio od 400 i varijabilni dio od 200 KM, nije usklađena sa zaključkom Vlade RS iz marta 2011. godine, kojim je predviđena maksimalna naknada od 500 maraka.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović kazao je da je Skupština akcionara preduzeća u julu prošle godine usvojila odluku o pokriću akumuliranog gubitka u iznosu od 245,25 miliona KM na teret akcijskog kapitala.

“Gubitak je takav kakav je. On je pokriven kapitalom i pred novu godinu dobili smo potvrdu da je sve to urađeno po zakonu i to će biti prikazano na završnom računu za 2015. godinu” rekao je Savanović.

Govoreći o prijemu radnika ocijenio je da te podatke treba malo drugačije posmatrati, a ne samo kao brojke.

“Godišnje u penziju odlazi između 80 i 100 radnika tako da je u 2014. godini primljeno dosta radnika kao zamjena za one koji su penzionisani ili su napustili firmu. Tehnološki procesi su takvi da se moraju obezbijediti željeznička zanimanja i samo su ljudi sa tim zanimanjima zapošljavani i to putem Zavoda za zapošljavanje” rekao je Savanović.

Revizori su skrenuli pažnju i da su od 25 preporuka datih u izvještaju za 2012. godinu djelimično sprovedene četiri, dok 11 nije sprovedeno.

Vagoni

Revizori su naveli da je u 2014. godini nabavljeno 37 novih teretnih vagona vrijednih 5,92 miliona KM. Osim toga, popravljena su i aktivirana 103 teretna vagona.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/zeljeznice-zaposlile-104-radnika-bez-konkursa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])