BiH

Podizali kredite u Bobaru, a novac nikad nisu vidjeli

Objavljeno: 2. 12. 2015 u 18:39h

Osnovni sud u Bijeljini donio je prvu presudu u korist radnika “Bobar grupacije” Bijeljina, u predmetu vezanom za fiktivne kredite koji su podizani u Bobar banci, koja je sada u likvidaciji, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Naime, grupa od 266 radnika te bijeljinske poslovne grupacije, u čijem sastavu je, između ostalih, poslovala i Bobar banka, u periodu od 2005. do 2013. godine pristajala je da, nakon internog dogovora s Upravom grupacije, u svoje ime zaključi ugovor i podiže kredite u toj banci, a da nemaju obavezu da ih vraćaju, već su ta sredstva očigledno korištena za druge aktivnosti grupacije.

Tako je putem tih fiktivnih kredita iz Bobar banke izvučeno 8,2 miliona maraka, od kojih su pojedinačni dostizali i do 200.000 maraka, a da niko od radnika “Bobar grupacije” koji su učestvovali u svemu ovome nikada nije vidio te pare. Ono što je posebno zanimljivo je da je za neke kredite, od nekoliko stotina hiljada maraka, obezbjeđenje bila samo jedna mjenica, a plata tog radnika nešto veća od 500 maraka. Pored toga, treba reći da niko od ovih radnika nikada nije uplatio nijednu ratu za podignute kredite, niti je neko to od njih tražio. Međutim, nakon propasti banke bili su šokirani obavještenjima da banci moraju vratiti desetine hiljada maraka koje nikada nisu vidjeli. Ipak nakon ove prve presude, radnici su bar malo odahnuli.

Tako je presudom Osnovnog suda, koja nije pravosnažna, usvojen tužbeni zahtjev radnika, zastupanog po advokatu Aleksandru V. Popoviću, iz Banjaluke, i utvrđena ništavnost ugovora o kreditu. To praktično znači da taj radnik nema obavezu da vrati dospjelo potraživanje, jer tu obavezu u krajnjem slučaju nikada nije ni preuzeo.

“Navedenom presudom je odbijen protivtužbeni zahtjev tužene Bobar banke Bijeljina – u likvidaciji, kao protivtužioca, kojim je traženo da se radnik obaveže da banci isplati sav dospjeli dug sa kamatama”, rekao je advokat Popović, s kojim na ovim predmetima radi i Risto Kojić, advokat iz Beograda. Popović je pojasnio da su od ukupno 266 predmeta, u šest predmeta radnici prvi podnijeli tužbu, jer im je banka blokirala račune.

“U ostalim predmetima je banka podnosila tužbe za isplatu duga, a gdje smo mi isticali protivtužbene zahtjeve i tražili da sud utvrdi ništavnost ugovora o kreditu”, pojasnio je Popović.

On je kazao da je veliki uspjeh što su uspjeli dobiti prvu presudu u ovom slučaju, nakon niza ročišta, ispitivanja svjedoka, odgovornih lica, ali i vještačenja. Popović je rekao da je od ukupno 266 predmeta, njih oko 60 već zakazano, a za neke od njih su već zaključene pripremne rasprave, te se čekaju nalazi vještaka. On je naveo i da za četiri-pet predmeta čekaju presudu.

Podsjećamo da je Agencija za bankarstvo RS krajem novembra prošle godine uvela prinudnu upravu u Bobar banku Bijeljina, a nepun mjesec kasnije je nakon izvještaja prinudnog upravnika ovoj banci oduzeta dozvola za rad, te je pokrenut postupak likvidacije. Kako je tada objašnjeno, prinudna uprava je uvedena jer poslovanje Bobar banke nije bilo u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Potom je prinudni upravnik izvijestio da je banka prezadužena, nelikvidna i nesolventna, a da je u njoj evidentirano 250 miliona maraka depozita, od čega je 80 miliona maraka depozita građana. Odmah nakon toga, u januaru ove godine, započela je isplata osiguranih depozita do 50.000 maraka, dok je za ostale bilo predviđeno namirenje u skladu s likvidacionom masom. Takođe, u međuvremenu je uslijedila i prodaja pokretnih i nepokretnih stvari Bobar banke – u likvidaciji.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/podizali-kredite-u-bobaru-a-novac-nikad-nisu-vidjeli/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot