BiH

Protest radnika Željeznica RS: Ministarstvo proteste nazvalo neopravdanim

Objavljeno: 14. 11. 2015 u 14:07h

Radnici Željeznica RS neće odustati od svojih prava, a od Vlade traže da preispita rad uprave tog javnog preduzeća, čiji odlazak u stečaj neće dozvoliti – ukazano je danas na protestu radnika Željeznica RS u Banjoj Luci.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin rekao je u obraćanju, pred nekoliko stotina radnika Željeznica RS u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović“, da radnici ne mogu biti krivci zato što traže da im se isplate naknade za topli obrok i regres po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

“Imamo naznake da se radi na reorganizaciji preduzeća po kojoj bi se neki njegovi dijelovi privatizovali, a mnogi radnici ostali bez zaposlenja, a znamo iz iskustva u okruženju da je to promašaj” naglasio je Marin ističući da je višak radnika u administraciji, a ne u tehničkim sektorima.

Odbacio je tvrdnje menadžmenta da će radničke tužbe odvesti Željeznice RS u stečaj, ukazujući da su od 2006. godine sve uprave napravile gubitak od 240 miliona KM, za koji niko nije dogovarao, a da dugovanja po njihovim tužbama za neizmirena davanja iznose oko 10 miliona KM.

Ukazao je da je plata zakonska obaveza, a ne privilegija, a da im je zadnje povećanje zarada bilo 2008. godine i manje su od republičkog prosjeka.

Novi zakon o radu, po kojem bi se ukinula radnička prava, bio bi, ukazao je, poziv na revoluciju te pozvao vlast da razmisli o tome.

Ministarstvo saobraćaja i veza smatra neopravdanim proteste dijela radnika Željeznica Republike Srpske, kao i neosnovanim tvrdnje sindikata ovog preduzeća da nisu zadovoljni odnosom Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, jer je Vlada Republike Srpske, svjesna situacije u Željeznicama Republike Srpske, pokrenula proces restrukturiranja ovog javnog preduzeća i u isti uključila Svjetsku banku.

Takođe, Vlada Republike Srpske redovno uplaćuje subvencije ovom preduzeću i otplaćuje kredite za infrastrukturu i nabavku vagona.

Željeznice Republike Srpske imaju zaposleno oko 3.200 radnika prema kojima se redovno izmiruju plate, doprinosi, prevoz i topli obrok, te su njihova primanja izvor egzistencije za više od 3.000 porodica u Republici Srpskoj. Smatramo da u uslovima kada ostvaruju redovna primanja protesti koje organizuju nisu primjereni, jer radnici u skladu sa zakonom ovjeravaju zdravstvene knjižice i ostvaruju pravo na penzionisanje.

Legitimno pravo radnika je da izraze svoje nezadovoljstvo, ali u skladu sa zakonom.

Takođe, stav Ministarstva saobraćaja i veza je da radnici i uprava preduzeća treba da nađu zajedničko rješenje svih problema, na obostrano zadovoljstvo.

Pozivamo radnike Željeznica Republike Srpske da ulože napore na svojim radnim mjestima i na taj način doprinesu poboljšanju stanja u preduzeću, kako bi osigurali svoju egzistenciju. Jer samo preduzeće koje radi i ostvaruje prihode može da izmiruje obaveze prema radnicima.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/protest-radnika-zeljeznica-rs-ministarstvo-proteste-nazvalo-neopravdanim/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])