BiH

Niža cijena za 21 novi lijek

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 13:22h

Na listu lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji se izdaju na recept uvršćen je 21 lijek za nervni sistem i povišeni krvni pritisak iz novije generacije, a od 1. novembra oni će biti dostupni svim osiguranicima.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da će ljekari osiguranicima od idućeg mjeseca umjesto dosadašnjih propisivati lijekove novije generacije, jer je prema ocjeni struke riječ o efikasnijim lijekovima.

Naglašavaju da je na listu A uvršćen lijek generičkog naziva “olanzapin” koji će na toj listi biti zastupljen sa 14 komercijalnih naziva, a ovaj lijek djeluje na nervni sistem, odnosno koristi se uglavnom kod liječenja šizofrenije.

Na listu B stavljeni su lijekovi novije generacije generičkih naziva “irbesartan” i “irbesartan sa hidrohlorotiazidom” i oni će na listi biti zastupljeni sa ukupno sedam komercijalnih naziva, a svi su namijenjeni za liječenje povišenog krvnog pritiska.

“Lijekovi novije generacije koji su uvršćeni na listu B umjesto starih predstavnika ove grupe lijekova (“losartana” i “losartana sa hidrohlorotiazidom”), između ostalog, imaju i nešto nižu cijenu pa će i osiguranici za njih izdvajati manje novca” istakli su u fondu.

Dodali su da se procjenjuje da će fond na godišnjem nivou ostvariti uštedu od oko 114.000 maraka na tim lijekovima.

Kada je riječ o listi A, pored uvođenja novih lijekova i dalje je zadržana i “stara” grupa lijekova za nervni sistem, s tim da novi lijekovi, takođe, imaju nešto nižu cijenu.

U fondu podsjećaju da za lijekove sa liste A osiguranici plaćaju samo participaciju u iznosu od 10 odsto referentne cijene lijeka ukoliko nisu po nekom osnovu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok za lijekove sa liste B svi osiguranici plaćaju 50 odsto cijene lijeka.

Druge doze

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS juče je uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS donio odluku da sa liste budu povučeni određeni dozni oblici za pojedine lijekove jer ih više u tim dozama nema na tržištu, ali su i dalje na listi zastupljeni isti lijekovi, samo u drugim dozama.

lijekovi      koliko plaćaju osiguranici

Lista A   10 odsto cijene lijeka

Lista B    50 odsto cijene lijeka

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/niza-cijena-za-21-novi-lijek/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])