BiH

BiH se oporavila od poplava, ali brojno stanovništvo i dalje je ugroženo

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 13:37h

Bosna i Hercegovina značajno se oporavila od poplava koje su prije više od godinu dana zahvatile najveće područje zemlje, međutim, brojno stanovništvo i dalje je ugroženo, istaknuto je danas na radionici “Znanje za budućnost” koju su organizovale Ujedinjene nacije (UN) u BiH povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Današnja radionica, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH uz podršku veleposlanstva Švicarske, organizovana je s ciljem smanjenja rizika od katastrofa što postaje sve važnije pitanje u svijetu.

BiH nije jedina zemlja koja trpi posljedice poplava. Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu istakla je da prirodne katastrofe uzrokuju od 250 do 300 milijardi američkih dolara štete svake godine u svijetu.

“Prošlih dana u zemlji je bilo jako puno kiše i bila sam zabrinuta da može doći do novih poplava u BiH. Od prošle godine smo jako puno radili, obnovili smo domove, ceste, bolnice… Puno smo investirali da bi ova zemlja prevaziša katastrofu. Zemlja se oporavila, ali ja sam zabrinuta jer mnogi ljudi su još uvijek ugroženi od poplava. Ima jako puno zgrada na mjestima koja su podložna poplavama i klizištima. Dakle, poplave ostaju istinski rizik. Takođe, smo ugroženi od šumskih požara, suša i zemljotresa. Svi ti rizici ne moraju dovesti do katastrofa, ali ima stvari koje možemo činiti i možemo spriječiti katastrofe. Treba nam znanja za to”, kazala je Sinanoglu.

Prema njenim riječima, neophodno je proširiti pristup katastrofama da bi se takve pojave mogle razumjeti te prevenirati.

“Sve to zahtjeva investicije, ali nemamo izbora. Nijedna zemlja nije imuna na katastrofe i niko nije toliko bogat da može priuštiti te troškove. Prihvatimo činjenicu da su katastrofe proizvod loših odluka koje su donešene u toku razvoja zemlje. Moramo zato imati razvojni model na državnom nivou i da to bude svačiji zadatak. Moramo smanjiti rizike za naše domove i preduzeća”, istakla je Sinanoglu dodajući kako je uloga katastrofa u povećanju siromaštva u svijetu ponovo prepoznata.

BiH se tokom 2014. godine susrela sa poplavama i klizištima koje su takođe, zahvatile i zemlje regije. BiH je, prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, pokazala kako u smislu prevencije i rada civilnih zaštita ne zaostaje za zemljama okruženja.

“Uprkos poteškoćama kojih ima, nastojimo da BiH ne zaostaje za državama regiona i da bude spremna za najveće izazove. Rizik od katastrofa postoji u svakoj zemlji i katastrofe usporavaju održivi razvoj u cjelini. U posljednjih deset godina katastrofe su uzele veliki danak. BiH je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona. Ovo potvrđuju poplave iz prošle godine”, kazao je Mektić.

Planove obučavanja i neophodno je, kako ističe, utvrstiti u obrazovne i odgojne sisteme zemlje kako bi prevencija bila prepoznata od porodica do visokoškolskih ustanova.

“Treba jačati mjere prevencije, izgradnju kapaciteta i opremanje struktura zaštite i spašavanje. Ovo je jako važno na nivou lokalne zajednice”, zaključio je Mektić.

U toku današnje radionice, učesnici će pored ostalog govoriti o razumijevanju rizika od katastrofa, jačanju struktura upravljanja rizikom katastrofa, investiranju i jačanju pripravnosti u pogledu prirodnih nesreća.

U radionici učestvuju i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Agencije za vodno područje rijeke Save, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), EUFOR-a, predstavnici Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), predstavnici ambasada Japana, Egipta, Turske, Velike Britanije i drugi.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/bih-se-oporavila-od-poplava-ali-brojno-stanovnistvo-i-dalje-je-ugrozeno/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])