BiH

Ćopić – pisac čije vrijeme tek dolazi

Objavljeno: 11. 10. 2015 u 08:37h

Bilo je krajnje vrijeme da se počnu dostojno obilježavati lik i djelo Branka Ćopića, najprevođenijeg i najpopularnijeg pisca srpskog i bivšeg jugoslovenskog prostora, pisca čije vrijeme tek dolazi, poručeno je sa svečane akademije održane u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, povodom 100 godina od Ćopićevog rođenja.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić rekla je u pozdravnom govoru da je akademija “Piscu u čast” održana kao projekat Udruženja koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Živimo i rastemo kao svjedoci vremena, nikome predaleko da nas ne može zvati, niti čuti, ali uvijek vidjevši Brankovo lice u nama samima i dalje ćemo graditi mostove kojima putuju Brankovi junaci”, rekla je Stojčinovićeva.

Potpredsjednik Zavičanoj društva “Branko Ćopić” Hašani Mirjana Vlaisavljević kaže da je prošlo 100 godina od Brankovog rođenja, a čini se kao da je “gavran mahnuo krilom pod starinom Grmečom”.

“Skupili smo se u čast najprevođenijeg i najpopularnijeg pisca srpskih i nekadašnjih jugoslovenskih prostora, pisca kojeg tek treba da upozna Evropa i koji se u njoj momentalno najviše prevodi”, rekla je Vlaisavljevićeva.

Ona smatra da Ćopićevo vrijeme tek dolazi nakon što je dugo stavljan u zapećak i ideološki markiran i ističe da je, uprkos svemu, njegovo djelo ostalo i opstalo.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Svetozar Ličina kaže da je večerašnja akademija jedan u nizu susreta sa čitaocima i jedan od razgovora o piscu povodom 100 godina od njegovog rođenja.

“Prošli smo cijelu Republiku Srpsku i dio Srbije i tako potvrdili da Ćopić nije završio život 26. marta 1984. godine, da se smrt obrukala o njega sudeći po odzivu na koji smo naišli među čitaocima i građanima”, rekao je Ličina.

On je naglasio da ga raduje što je obilježavanje godišnjice piščevog rođenja dobilo na značaju i širini.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da je bilo krajnje vrijeme da počne obilježevanje Ćopićevog lika i djela na dostojan način.

“Večerašnja svečana akademija je uvod u manifestacaiju koja će biti održana sutra u Ćopićevim rodnim Hašanima i nadam se da ćemo svake godine za Miholjdan – Ćopićevu krsnu slavu imati priliku da otvorimo nešto novo iz projekta spomen-područja žBašta sljezove bojež”, dodao je Kličković.

On je najavio da je za sutra u Hašanima, osim obraćanja zvaničnika i književnika, planirano i predstavljanje projekta “Bašta sljezove boje”.

Na večerašnjoj akademiji, stihove inspirisane Ćopićevim životom i djelom govorili su književnici Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Zoran Kostić, Predrag Bjelošević, Boro Kapetanović, Đuro Marinčić i Petar Đaković.

U prigodnom programu nastupio je ženski kamerni hor “Banjalučanke”. Voditelj programa glumac Željko Kasap pročitao je Ćopićevu pjesmu “Mala moja iz Bosanske Krupe”.

Svečanu akademiju “Piscu u čast” organizovali su Udruženje književnika Republike Srpske i Zavičajno društvo “Branko Ćopić”, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/copic-pisac-cije-vrijeme-tek-dolazi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot