BiH

Na provjeri 20 hiljada državljanstava BiH?

Objavljeno: 10. 10. 2015 u 14:44h

Htio to priznati ili ne, ministar civilnih poslova Adil Osmanović unio je priličnu paniku među one koji su naturalizacijom stekli državljanstvo BiH, ali i onih koji odobravaju i dodjeljuju bh. državljanstvo, piše Dnevni list.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova objavilo je javni poziv svim osobama koje su naturalizacijom stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine poslije 6. aprila 1992., a prije 1. januara 2006. godine.

Privatni kanali

Sve te osobe obvezne su da u roku od godinu dana, a najkasnije do 18. septembra 2016., dostave dokumentaciju zbog provjere kako su stekli bh. državljanstvo.

Kako stoji u javom pozivu, onome ko to ne učini, Ministarstvo može oduzeti državljanstvo. Prema neslužbenim i grubim procjenama, poziv se odnosi  na najmanje 20.000 osoba.

Inače, ovo je prvi  put da Ministarstvo civilnih poslova na ovaj način poziva naturalizirane građane BiH da se jave zbog provjere dokumentacije.

Bar za sada, nema nikakvih računica koliko bi građana moglo ostati bez bh. državljanstva,ali se neslužbeno predviđa se da bi moglo raditi o nekoliko hiljada.

Od 2006. godine do sada revizijom je oduzeto oko 1200 državljanstava naturaliziranim osobama, uglavnom arapskog porijekla.

Zanimljivo je da je Dejtonskim sporazumom  precizirano da svi inostrani dobrovoljci i vojni instruktori koji su učestovali u ratu, moraju najkasnije do kraja januara 1996. godine napustiti Bosnu i Hercegovinu.

To se nije dogodilo, naprotiv, veliki broj njih pod potpuno sumnjivim okolnostima dobio je bh. državljanstvo.

Brojne prevare i mućke s dodjelom bh. državljanstva, već godinama izlaze na vidjelo, pogotovo nakon što u drugim državama budu uhapšeni kriminalci kada se i otkrije da imaju bh. osobne dokumente, uključujući  pasoše, iako nemaju nikakve veze s BiH.

Jasno je da ih dobivaju svojim kanalima i vezama, a posebnu pažnju izazivaju otkrića da su upisani u knjige državljana BiH, iako za to nema nikakve osnove.

Inače, u kriminalnim  krugovima  u Evropi tvrdi se da bh. dokumenti imaju vrijednost samo za bježanje od zakona i da do njih nije teško doći.

Originalni dokumenti

Prema pozivu Ministarstva civilnih poslova, svi naturalizovani građani BiH dužni su dostaviti izvod iz matične knjige rođenih iz mjesta rođenja, uvjerenje o državljanstvu države u kojoj je osoba rođena odnosno porijeklu, izvod iz matične knjige rođenih iz općine u BiH u kojoj je osoba upisana, zatim uvjerenje o kretanju i prijavljenom prebivalištu, zatim sve osobne bh. dokumente koje posjeduju…

Takođe je potrebno dostaviti i uvjerenje nadležnog organa iz mjesta  i države rođenja da osoba nije osuđena za krivično dijelo.

Obvezno je i dostavljanje drugih dokaza poput onog o zaključenom braku s državljaninom BiH, uvjerenje o državljanstvu bračnog partnera i djece, dokaz o stalnom izvoru prihoda odnosno dokaz o finansijskim izvorima za osobno izdržavanje, o izmirenju poreznih i drugih financijskih obveza, ugovore o prodaji nekretnina  sa zemljišnoknjižnim izvadcima, potom potpisane izjave o prihvaćanju pravnog sustava i ustavnog poretka BiH…

Svi ovi dokumenti moraju biti originalni i ovjereni od strane nadležnih organa u BiH, a ne smiju biti stariji od tri, odnosno šest mjeseci.

S razlogom se očekuje da će ova provjera što je  posebno važno,  otkriti koliko je naturaliziranih građana  došlo do državljanstva naše zemlje prevarom, lažnim informacijama, skrivanjem relevantnih činjenica i tko je sve od dužnosnika u BiH sudjelovao u mutnim poslovima.

Izvor: NN/Dnevni list

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/na-provjeri-20-hiljada-drzavljanstava-bih/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot