BiH

U okviru projekta ”Registracije nekretnina” uspostavlja se jedinstvena evidencija o nepokretnostima

Objavljeno: 9. 10. 2015 u 17:17h

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje veliki projekat „Registracija nekretnina“, u okviru kojeg će biti uspostavljena jedinstvena evidencija o nepokretnostima, odnosno katastar nepokretnosti.

Građani će biti pozvani da kroz postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na istim aktivno učestvuju u tom postupku i na taj način zaštite svoja prava i pravne interese u postupku osnivanja jedinstvene evidencije, a što će u toku trajanja projekta moći da učine besplatno, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas, 9. oktobra, u Pres centru Vlade RS.
Projekat „Registracija nekretnina“ Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje uz podršku Svjetske banke, a njegov cilj je znatno pojednostavljenje postupaka uknjižavanja i prometa nepokretnosti. Prema riječima predstavnika ove institucije, komplikovani sistem uknjižavanja imovine u postojeće evidencije postepeno će otići u istoriju. Umjesto sadašnjih, djelimičnih evidencija, biće uspostavljena jedinstvena evidencija, katastar nepokretnosti, u kojem će se na jednom mjestu i u jednom dokumentu naći svi podaci o nepokretnostima, što će za građane značiti manje papirologije, kraće vrijeme čekanja i znatno niže troškove.
Miloš Komljenović, direktor RUGIPP-a – Osnivanjem jedinstvene evidencije, odnosno katastra nepokretnosti, korisnici naših usluga će moći da na jednom mjestu, u jednom dokumentu, za kratko vrijeme dobiju pouzdane i tačne podatke o svojoj nekretnini, što će dovesti do većeg stepena pravne sigurnosti u vezi sa statusom njihovih nekretnina, kao i prilikom prometa nekretnina i investicionih ulaganja. Zbog toga je bitno da se građani i drugi korisnici naših usluga odazovu pozivu na javno izlaganje i na taj način doprinesu osnivanju katastra nepokretnosti kao jedinstvene evidencije o nekretninama, a to će im biti omogućeno da učine besplatno odzivom na naš poziv za izlaganje. Osnivanje katastra nepokretnosti je osnovna i najveća aktivnosti Uprave i predviđeno je da traje do 2020. godine, ali i nakon toga, sve dok se ne uspostavi katastar nepokretnosti za teritoriju cijele Republike Srpske. Upravo iz navedenih razloga, u okviru komponente A projekta „Registracija nekretnina“ provodimo aktivnost podizanja svijesti javnosti.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici menadžmenta Uprave zaduženi za realizaciju projekta „Registracije nekretnina“. Posebno je naglašena važnost učešća građana u ovom projektu. Naime, odazivom na pozive za izlaganje, građani će dobiti priliku da potvrde tačnost podataka preuzetih iz aktivnih evidencija, ali i da ih izmjene na osnovu valjane pravne isprave ukoliko su podaci zastarjeli ili netačni. Na taj način, kako je istaknuto, vlasnici imovine će moći da trajno zaštite svoja prava na nekretninama, a one će upisom u katastar nepokretnosti vrijediti više.
Više informacija o projektu i aktivnostima koje se sprovode u njihovim opštinama stanovnici Republike Srpske mogu da pronađu na adresi www.rgurs.org, zvaničnoj internet stranici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Takođe, pokrenuta je i Facebook stranica kampanje „Uknjiženo vrijedi više“, kao i YouTube kanal, pa će građani moći da se informišu i ovim putem.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/u-okviru-projekta-registracije-nekretnina-uspostavlja-se-jedinstvena-evidencija-o-nepokretnostima/||claudebot