BiH

I zanemarivanje djece je nasilje

Objavljeno: 4. 10. 2015 u 11:10h

Svaki oblik zanemarivanja djece je nasilje nad njima, koje ostavlja posljedice na njihov razvoj i odrastanje, upozorava Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Ona je istakla da zanemarivanje djece, koje je, nažalost, vrlo često i kod nas, nije prepoznato na vrijeme.

“Ako škola, naprimjer, ne preduzme potrebne mjere u slučaju vršnjačkog nasilja ili nasilja odraslih nad djecom u obrazovnom sistemu, to je zanemarivanje djeteta i njegovog prava na zaštitu”, navela je Grahovčeva povodom Dječije nedjelje.

Isto tako, tvrdi Grahovčeva, ako sistem nije uspostavio mehanizam za naplatu alimentacije, to predstavlja zanemarivanje djeteta i njegovog prava na izdržavanje.

“Kad dijete ne učestvuje u postupku izricanja vaspitno-disciplinske mjere onda je tu riječ o zanemarivanju djeteta i njegovog prava na izražavanje mišljenja i učešća u svakom postupku koji se njega tiče”, napomenula je Grahovčeva u saopštenju.

Ona je dodala da je zanemarivanje djece na djelu i ako dijete sa ispruženom rukom traži milostinju na ulici, ako ima problem sa alkoholom, ako je u vanbračnoj zajednici sa 13 ili 14 godina ili u istim tim godinama napusti školu, te ako ne može da održava kontakt sa roditeljem sa kojim ne živi.

Ona je dodala da se prva nedjelja u oktobru tradicionalno obilježava kao “Dječija nedjelja”, kada je prilika da se ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

“Konvencija o pravima djeteta nas obavezuje, ali nas prije svega obavezuje briga za svako dijete. Prava djece su samo potrebe koje svako dijete ima na putu do punoljetstva, a obaveza je i odgovornost odraslih da na te potrebe odgovore”, poručila je Grahovčeva.

Ombudsman za djecu, ali i brojne druge institucije i organizacije, organizovaće naredne sedmice mnoštvo aktivnosti, kojima će širom Srpske obilježiti Dječiju nedjelju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/i-zanemarivanje-djece-je-nasilje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])