BiH

Klupe čekaju đake

Objavljeno: 29. 8. 2015 u 14:57h

Učenici većine škola u RS novu školsku godinu će započeti u utorak u okrečenim i uređenim učionicama.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je u petak da će nastava početi u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

“U školskoj 2015/2016. godini nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od kojih oko 94.000 u osnovnim i 43.000 u srednjim školama” kazao je Malešević.

Dodaje da je broj učenika upisanih u prvi razred u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, pa će u školske klupe od ove godine prvi put sjesti 10.422 učenika.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović ranije je potvrdio da su sve škole u materijalnom i tehničkom smislu spremne za početak nastave.

“Još se rješavaju kadrovska pitanja jer su u toku konkursi. Neće biti tehnološkog višaka, već će nastavnici koji budu imali manjak časova, dobiti časove u drugoj školi” kazao je Damjanović.

Škole koje su stradale u prošlogodišnjim poplavama, obnovljene su i dočekaće đake u novom ruhu. Jedna od njih je i OŠ “Dositej Obradović” u Srpcu.

“Učionice su okrečene, a štetu od poplava smo sanirali” rekao je sekretar škole Mišo Vidović.

U đačke klupe u bijeljinskoj OŠ “Jovan Dučić” od 1. septembra sješće 1.210 učenika.

“Raspust smo iskoristili za rekonstrukciju centralne škole. Pored građevinskih radova na međuspratnoj konstrukciji, zamijenjena je kompletna stolarija, izmijenjene kanalizacione cijevi, urađeni podovi i sanirane elektroinstalacije” rekao je direktor škole Miodrag Živanović.

Dodaje da je područna škola u mjestu Patkovača bila poplavljena, ali je šteta sanirana, a učionice okrečene.

Osnovci koji nastavu pohađaju u školi “Sveti Sava” Kotor Varoš, nova znanja sticaće u okrečenim učionicama.

“Kao i svake godine, i ovaj ljetni raspust iskoristili smo za čišćenje i pripremu prostorija, kako bi se nastava održavala u ugodnom ambijentu” rekli su u ovoj školi.

Direktor OŠ “Šamac” Slobodan Čeliković rekao je da će nastava u ovoj školi početi na vrijeme, ali da su još uvijek u toku radovi u prizemlju škole.

“Ranije smo imali kabinetsku nastavu. U poplavama je škola pretrpjela veliku štetu, koja je dobrim dijelom sanirana. S obzirom na to da još traje zamjena podova u donjem dijelu škole, nastavu ćemo izvoditi samo u učionicama na spratu” kazao je Čeliković.

Tokom prošle školske godine, za sanaciju 54 osnovne i srednje škole stradale u poplavama, obezbijeđeno je 12,93 miliona KM iz EU programa za oporavak od poplava. Pred početak ove školske godine Vlada RS odobrila je 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja u školama.

Prnjavor
Parket u školskoj dvorani OŠ “Nikola Tesla” u Prnjavoru, koju pohađa 970 đaka, deformisan je tokom ljeta, pa dvorana neko vrijeme neće biti u funkciji.

“Potrebno nam je oko 30.000 KM kako bismo postavili nove podove. Intenzivno radimo na rješavanju ovog problema, kako ne bi trpjela nastava fizičkog vaspitanja” rekao je direktor škole Vojin Gluvić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/klupe-cekaju-dake/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])