BiH

Izgorjela tvornica “Krivaja” u Zavidovićima, dva vatrogasca povrijeđena, radnici očajni

Objavljeno: 29. 8. 2015 u 11:26h

Mirsad Čamdžić, šef Profesionalne vatrogasne brigade Zavidovići, potvrdio da je požar u Tvornici montažnih kuća Zavidovići, koji je izbio kasno sinoć lokalizovan ali da još nije ugašen. Vatrogasci se i dalje bore sa vatrom.

Tokom gašenja povrijeđena su i dva vatrogasca, a materijalne štete su nemjerljive. Uzrok požara još nije poznat,

Požar je prijavljen 45 minuta poslije ponoći, a u gašenju požara pomogli su i pripadnici službe civilne zaštite, građani i radnici fabrike.

Čamdžić je dodao da su u pomoć pritekle i vatrogasne ekipe iz drugih opština – Žepče, Maglaja i Zenice i da je na gašenju požara cijelu noć bilo angažovano 11 vozila.

Prema njegovim riječima, u ranim jutarnjim satima sprečeno je dalje širenje požara na obližnje industrijske objekte, pre svega na fabriku nameštaja koja se nalazi u neposrednoj blizini, ali i na druge pogone fabrike montažnih kuća koji nisu bili zahvaćeni požarom.

Požar je, međutim, još aktivan u objektu same fabrike i Čamdžić procjenjuje da će za njegovo potpuno gašenje vjerovatno biti potreban cijeli dan, prenose sarajevski mediji.

Vatrogascima je tokom noći posao otežavala izuzetno visoka temperatura i privremene eksplozije zbog salonita, rekao je Čamdžić, dodajući da je bila i jedna veća eksplozija čiji uzrok nije poznat.

“Tom prilikom jedna osoba je lakše ranjena u nogu, dok je pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade imao trovanje pa mu je pružena prva pomoć na licu mjesta”, kazao je Čamdžić.

Čamdžić je naveo da ne raspolaže konkretnim informacijama o veličini objekta koji je zahvaćen požarom, ali da prema onome što je sinoć vidio, njegove dimenzije nisu manje od 250 metara u dužinu i 70 metara u širinu.

Naime, dežurni radnik je 15 minuta iza ponoći obišao fabriku i prijavio da je sve uredu, međutim samo 15-ak minuta kasnije pozvani su vatrogasci,  koji su zbog obima požara u pomoć pozvali kolege iz obližnjih gradova i mjesta.

Radnici “Krivaje” su se okupili tokom noći u krugu fabrike, ali, nažalost, nisu mogli pomoći. S tugom i suzama u očima gledali su kako vatra guta njihova radna mjesta.

Oprema je u potpunosti izgorjela. Šteta će tek biti procijenjena, ali vjeruje se da je višemilionska.

“Angažovali smo sve snage koje imamo, sredstva i ljudstvo te krenuli da zaštitimo sve što se može zaštititi, prije svega magacin zapaljivih tečnosti jer to da je zahvaćeno bila bi katastrofa. Plamen je ogroman i tražili pomoć susjednih općina. Ljudi su nam izašli u susret i uz pomoć tih snaga uspjeli da držimo pod kontrolom požar. Tvornica montažnih kuća izgorjela, kompletna. Unutra je bilo finalnih proizvoda, puno drveta i raznog materijala”, kazao je za Remzo Šogor pomoćnik načelnika Opštine Zavidovići pri službi Civilne zaštite Općine Zavidovići.

U pomoć su pritekli i radnici “Krivaje”, ali su bili nemoćni.

“Teško, preteško je ovo gledati. Izgubili smo sve”, kazali su radnici Krivaje dok su s ogromnom tugom posmatrali kako cijeli objekt nestaje.

Za N1 su istakli kako su na tim radnim mjestima zarađivali hljeb za svoju porodicu i bili sretni jer su imali posao i redovna primanja.

Sa radnicima je bio i direktor firme “Krivaja” Ismet Mujanović, ali nije želio davati izjave.

Ekipa je provela je noć sa radnicima i vatrogascima. Snimak prikazuje svu tragediju koja je zadesila Zavidovićane.

Uviđaj će biti obavljen nakon što požar bude u potpunosti ugašen, a o uzrocima još uvijek niko ne želi govoriti. Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, ali je nekoliko vatrogasaca imalo problema s disanjem, prenosi TV N1.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/izgorijela-tvornica-krivaja-u-zavidovicima-dva-vatrogasca-povrijedena-radnici-ocajni/||claudebot