BiH

Mlijeko iz BiH na evropskim trpezama

Objavljeno: 26. 8. 2015 u 13:52h

Četiri mljekare iz BiH od danas mogu izvoziti svoje proizvode na tržište Evropske unije koje je za domaće proizvođače do sada bilo nedostupno.

Dozvolu za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda na zahtjevno tržište EU dobile su četiri mljekare iz BiH i to “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Milkos” iz Sarajeva, “Megle” iz Bihaća i “Mljekara Livno” iz Livna.

Poseban značaj za domaće mljekare imaće ponovno otvaranje tržišta Hrvatske koje je za njih bilo jedno od najvažnijih, a na koje nisu mogli izvoziti u protekle dvije godine, odnosno od kada je ta zemlja ušla u EU. Pored tržišta EU, proizvođači iz BiH će sada moći plasirati svoje proizvode i u druge zemlje, kao što su Turska i Rusija, koje su im do sada bile nedostupne, jer nisu mogli prolaziti kroz EU.

Iz mljekare “Mlijekoprodukt” juče su poručili da će prvi kamion sa isporukom mlijeka i mliječnih proizvoda za tržište EU biti na granici do kraja mjeseca i da su trenutno u toku pripreme za početak izvoza.

“Mlijekoprodukt” počinje izvoz mlijeka na tržište EU do kraja ovog mjeseca, a za početak riječ je o tržištu Hrvatske. Budući da već dvije godine nismo izvozili mlijeko na ovo tržište, teško je dati precizan podatak o količinama u ovoj početnoj fazi, koje sigurno neće biti na nivou prije zabrane izvoza”, kazali su u ovoj mljekari.

“Mlijekoprodukt” otkupljuje mlijeko od oko 2.000 proizvođača iz svih dijelova Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac kaže da mljekare nisu povećale otkup od proizvođača, ali da se to ne može odmah ni očekivati. On je objasnio da će sigurno biti potrebno neko vrijeme da se one vrate na hrvatsko tržište ili “probiju” na tržišta drugih zemalja EU.

“Za sada neće biti značajnog povećanja otkupa, jer mljekare tek moraju vratiti tržiše koje smo nekada imali, poput hrvatskog, a onda i ugovarati druga tržišta”, rekao je Usorac.

On je istakao da će domaći proizvođači imati veliki problem da se nametnu na tržištu EU, prije svega, zbog velike pomoći koju EU daje svojim proizvođačima i na taj način snižava cijene mlijeka.

“U takvom odnosu snaga teško možemo biti konkurencija evropskim proizvođačima, ali i pored toga, mislim da ćemo kvalitetom uspjeti da se izborimo za određen dio evropskog tržišta. Neće to, naravno, ići tako brzo i lako, ali vjerujem da ćemo uspjeti”, kazao je Usorac.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je da je pred BiH još mnogo posla kako dozvola za izvoz ne bi bila ugrožena. Prije svega, potrebno je da budu usvojene izmjene Zakona o veterinarstvu, Zakona o hrani i Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, jer je tako navedeno u našem akcionom planu koji je odobrila Evropska komisija.

“Imamo obavezu da te zakone usvojimo i to će EK i provjeriti iduće godine. Ako obaveze koje smo preuzeli ne budu ispunjene, to bi bilo katastrofalno, ali nadam se da ćemo uspjeti”, kazao je Kalaba.

Manja proizvodnja

Vladimir Usorac je istakao da je zbog velike suše ove godine smanjena proizvodnja mlijeka u RS i da je to veliki problem.

“Ne samo da je smanjena proizvodnja, nego mi svaki mjesec gubimo između 100 i 200 proizvođača mlijeka koji u ovakvim uslovima jednostavno ne mogu opstati”, rekao je Usorac.

Mljekare koje će moći izvoziti u EU

  • “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica
  • “Milkos” Sarajevo
  • “Megle” Bihać
  • “Mljekara Livno” Livno

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/mlijeko-iz-bih-na-evropskim-trpezama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])