BiH

Završen ovogodišnji Sarajevo Film Festival

Objavljeno: 23. 8. 2015 u 10:28h

Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i autorima sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu završen ovogodišnji 21. Sarajevo Film Festival, koji je u proteklih devet dana donio filmsku čaroliju građanima i brojnim gostima grada.

Filmska smotra ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru Takmičarskog programa igranog filma, od deset prikazanih ostvarenja, dodijeljeno je turskom ostvarenju “Mustang”  rediteljice Deniz  Gamze Ergüven, rađenom u produkciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara.

Nagrada je, smatra žiri, dodijeljena zbog kompleksnosti osjetljivog pristupa temi djevojčica sa sela čija se seksualnost suprotstavila tradicionalnim vrijednostima, kao i ideje o slobodi žena.

Preuzimajući nagradu, rediteljica Deniz Gamze je istaknula da je Sarajevo uvijek bilo primjer života sa svim našim različitostima, te da je nevjerovatna čast biti u gradu sa toliko talenata. Posebno je zahvalila djevojčicama, glumicama u filmu, što su tako hrabro oživjele ideju šta to znači biti žena i djevojčica.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je glumačkom ansamblu iz filma “Mustang” – Günes Sensoy, Dogba Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan i Nihal Koldas.

Srcem Sarajeva za najboljeg glumca takođe je nagrađen glumački ansambl iz grčkog filma “Chrevalier” – Sakis Rouvas, Vangelis Mourikis, Panos Koronis i Efthymis Papadimitrou

Specijalna nagrada žirija u ovom programu pripala je filmu “Saulov sin” reditelja Laszla Nemesa, a posebno priznanje žirija filmu “Chevalier” rediteljice Athine Rachel Tsangari.

U kategoriji Takmičarskog programa kratki film Srce Sarajeva za najbolje ostvarenje dodijeljeno je crnogorskom filmu “Biserna obala” Dušana Kasalice. Posebna nagrada žirija pripala je ostvarenju  “Utorak” Ziya Demirela, rađenog u produkciji Turske i Francuske.

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru programa Takmičarski program dokumentarni film dodijeljeno je filmu “Toto i njegove sestre” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua, dok je posebna nagrada žirija uručena ostvarenju “Flotel Europa” Vladimira Tomića.

Nagrada za ljudska prava ove je godine otišla u ruke bh. rediteljice Jasmile Žbanić za ostvarenje “Jedan dan u Sarajevu”, koja je istaknula da je ovo ostvarenje rad kolektiva te da pokazuje solidarnost koja nam je svima potrebna.

Dodijeljeno je i nekoliko CineLink nagrada, a svečanost je održana pred velikim brojem osoba iz javnog i kulturnog života BiH, te filmskih autora i gostiju Festivala.

Izvor: Fokus.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/zavrsen-ovogodisnji-sarajevo-film-festival/||claudebot