BiH

Rijeke sve pliće, prijeti pomor ribe

Objavljeno: 22. 8. 2015 u 16:15h

Rijeke u Srpskoj zbog suše i nedostatka padavina bilježe niske vodostaje što dovodi do pomora ribe, a ribari procjenjuju da je riblji fond prepolovljen.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su potvrdili da vodostaji rijeka opadaju, te da najniže vodostaje bilježe Una kod Novog Grada, Sana u Prijedoru i Bosna u Doboju.

“U proteklih nekoliko dana najkritičnija situacija bila je na rijeci Sani kod Prijedora koja je dostizala svoj istorijski minimum od minus 21 centimetar” rekli su u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Potpredsjednik Sportskog ribolovnog društva “Prijedor” Ljubomir Radanov kaže da su ekstremno visoke temperature uticale na smanjenje nivoa rijeke Sane i povlačenje ribe.

“I ono što smo imali ribe povuklo se u dublje tokove, jer je Sana na ovom dijelu zatrpana blatom, vodostaj plitak i riba ide dalje da bi preživjela” rekao je Radanov.

Sekretar Sportsko ribolovnog udruženja “Bosna” u Doboju, Zdravko Radić rekao je da suša koja mjesecima traje ugrožava kompletnu floru i faunu, pa tako i riblji svijet.

“Imali smo manje pomore ribe u lijevoj i desnoj pritoci Bosne, rijekama Rudanka i Lukavica, do kojeg je došlo zbog niskog vodostaja i zagađenja” kazao je Radić.

On dodaje da situaciju otežavaju i nesavjesni pojedinci kopanjem šljunka i nekontrolisanim vađenjem ribe.

“Ako suša potraje nestaće kiseonika. Otpada u rijekama ima na tone i posljedica takvog stanja biće pomor ribe. I sada je situacija loša, riba jedva preživljava” upozorio je Radić.

Dodaje da je rijeka Bosna bila bogata mrenom, somom, smuđem i štukom, ali da je iz godine u godinu ribe sve manje.

Član ribolovnog društva “Drina” Bratunca, Branko Filipović kaže da stanje ribljeg fonda zabrinjavajuće.

“Nivo Drine se stabilizuje, ali veliki dio riblje mlađi je trajno izgubljen. Tome je doprinio i rad hidroelektrane “Bajina Bašta”, zbog čega je dolazilo do naglih promjena nivoa rijeke i uginuća ribe”  rekao je Filipović.

On dodaje da ne pamti kada su temperature bile ovako visoke duži vremenski period, niti da je vodostaj Drine bio niži.

U Sportsko ribolovnom društvu u Banjaluci ističu da ribe u Vrbasu ugrožavaju zagađivači.

“Proteklih dana imali smo manji pomor ribe u Vrbasu kod Trapista, a nadležna inspekcija će utvrditi šta se tačno desilo”  rekao je sekretar društva Andrija Žunić.

Ribari koje smo zatekli na ovoj lokaciji rekli su nam da su iz Čelinca i da pecaju ovdje jer je Vrbanja skoro presušila.

“Riblji fond je prepolovljen, Vrbanje skoro i da nema, a i ovdje je situacija kritična” rekao je član Udruženja sportskog ribolova iz Čelinca Radovan Jurišić.

Mještani Čelinca koje smo zatekli kako s nevjericom s mosta gledaju u rijeku, samo odmahuju glavom, kažu ne pamte ovako plitko korito Vrbanje.

“Šta da vam pričam, vidite kako je. Do sad je bar bilo rakova, a sad niti ima ribe ni rakova” kaže jedan mještanin.

Suša i nedostatak vode uzele su danak i u rijeci Bosni kod Sarajeva. Potpredsjednik Udruženja “Bistro” Senad Kapo rekao je da je do pomora ribe došlo kod vodozahvata na Bačevu, dijelu koji ribolovci zovu Mala Bosna.

“Rijeka jedva ima primjetan tok. Na sve to došlo je do izlijevanja fekalnih voda u rijeku, tako da je oko 90 odsto ribljeg fonda u ovom dijelu uništeno” rekao je Kapo.

Kečiga

Sekretar sportsko-ribolovnog društva “Amur” iz Gradiške Slobodan Golić kaže da je rijeka Sava niska u ljetnjem periodu, ali to nije uticalo na smanjenje ribljeg fonda.

“Prošlogodišnje poplave su donijele velike količine šarana iz ribnjaka u Savu, tako da nikada nismo imali bogatiji riblji fond. Ove godine ima i kečige, koje deset godina nije bilo u Savi” kazao je Golić.

Vodostaji rijeka u RS izmjereni u petak (mjere u centimetrima)

Bosna  – Doboj:       – 148 (opada)

Vrbas –  Banjaluka:    97  (opada)

Drina – Foča:           8   (stagnira)

Sava – Gradiška:      – 29 (raste)

Sana – Prijedor:      -16 (opada)

Una – Novi Grad:       -18 (opada)

Vrbanja – Vrbanja:      21  (stagnira)

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/rijeke-sve-plice-prijeti-pomor-ribe/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])