BiH

Lažnim nalazima lovili deblji ček

Objavljeno: 4. 8. 2015 u 15:23h

Penzioneri iz Trebinja, Nevesinja i Bileće skinuti su iz evidencije Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS nakon što je otkriveno da su do debljeg čeka pokušali da dođu uz pomoć falsifikovane medicinske dokumentacije.

U prevari su uhvaćeni S. M. (46) iz Nevesinja, K. Z. (53) iz Trebinja i S. M. (53) iz Bileće. Umjesto veće penzije od Fonda PIO su dobili rješenja o prestanku prava na invalidsku penziju, jer je otkriveno da su se služili prevarama. Oni su godinama, ističu u Fondu PIO, bili korisnici invalidskih penzija, ali su uz pomoć lažirane medicinske dokumentacije pokušali da dokažu da imaju veći stepen invalidnosti da bi dobili više novca.

“Prevare i lažiranje medicinske dokumentacije za svu trojicu zvanično su potvrdili i Klinika za psihijatriju “Dr Laza Lazarević” iz Beograda i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije” kazao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Ova tri penzionera su, pojašnjava Joksimović, zloupotrijebili memorandume, faksimil i potpise ljekara pomenutih zdravstvenih ustanova iz Srbije, iako niko od njih nije liječen u tim ustanovama u periodu koji je naveden u falsifikovanim otpusnim listama.

“U jednom slučaju naveden je čak i ljekar-načelnik odjeljenja koji nikada nije bio zaposlen u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbija, a u drugom slučaju je ljekaru pogrešno napisano ime. Na lažnim otpusnim listama kod ova tri penzionera navedena je istorija bolesti sasvim drugih pacijenata” kaže Joksimović.

Fond PIO RS je zbog prevara protiv pomenutih penzionera podnio krivične prijave MUP-u RS, a u parničnom postupku zatražiće nadoknadu novca isplaćenog za penzije u prethodnim periodu ako bude utvrđeno da je i tu bilo nepravilnosti.

U beogradskoj Klinici za psihijatriju “Laza Lazarević” i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije juče nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa ovim slučajevima prevare.

U postupku suzbijanja prevara Fond PIO je pokrenuo provjeru medicinske dokumentacije u još 55 slučajeva. Riječ je o slučajevima u kojima je medicinska dokumentacija za ostvarivanje prava na invalidsku penziju pribavljana u zdravstvenim ustanovama za psihijatrijske bolesti u Mostaru, Podgorici, Nikšiću i Beogradu.

Serija prevara za veću invalidsku penziju

Zloupotrijebili memorandume, faksimil i potpise ljekara, iako nikada nisu liječeni u tim ustanovama

– U jednom slučaju naveli za ljekara – načelnika odjeljenja osobu koja nikada nije bila zaposlena u Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbija, a u drugom ljekaru pogrešno napisali ime

– Falsifikovali istoriju bolesti od drugih pacijenata

S. M. (Nevesinje) – primao penziju od decembra 2005.

K. Z. (Trebinje) – primao penziju od marta 2006.

S. M. (Bileća) – primao penziju od januara 2009.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/laznim-nalazima-lovili-deblji-cek/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])