BiH

Abortus među deset najčešćih operacija

Objavljeno: 3. 8. 2015 u 13:13h

Zahvati na koži, potkožnom tkivu i dojci, operacije oka, krajnika i porođaj carskim rezom se nalaze među zahvatima koji su u ovoj godini bili najpotrebniji pacijentima u bolnicama širom Srpske, a za njih je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS izdvojio oko 6,2 miliona maraka.

Ovaj trošak odnosi se i na operacije preponske i bedrene kile, slijepog crijeva, žuči, te kiretažu, abortus sa operativnim zahvatom i ginekološke operacije koje takođe ulaze u deset zahvata koji su najčešće rađeni u prvom polugodištu ove godine.

“Ljekari su najviše zahvata uradili na koži, potkožnom tkivu i dojci, a najmanje operacija slijepog crijeva – naveli su u FZO i dodali da su po broju operacija vodeće Univerzitetska bolnica” Klinički centar (UBKC) Banjaluka, bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” i bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Prema podacima dobojske bolnice njihovi ljekari najčešće imaju posla sa carskim rezovima, preponskim kilama, uklanjanjem slijepog crijeva, tumorima na dojci, te operacijama prostate i karcinoma debelog crijeva.

“Cijene operacija zavise od složenosti slučaja, pridruženosti oboljenja, pola, starosti i drugih faktora. Osiguranicima Fond finansira operaciju, a pacijenti plaćaju samo participaciju” kazali su u bolnici “Sveti apostol Luka” i naglasili da se za carski rez, koji košta 1.030 KM ne plaća ni participacija.

Oni su naveli i da je u Službi za hirurgiju, otorinolaringologiju i ginekologiju iznos participacije osam maraka po danu ležanja, dok u Službi za urologiju dan proveden u bolnici košta devet maraka.

Treba naglasiti da se pacijentima participacija obračunava samo za boravak do osam dana, a ukoliko moraju ostati duže u bolnici, boravak se ne naplaćuje za ostale dane.

“Operacija prostate na primjer košta 860 KM, a za boravak od osam dana u bolnici osiguranik maksimalno mora platiti 72 KM” objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” su takođe naglasili da pacijenti nisu obavezni d plaćaju cjelokupan iznos za operacije, već samo participaciju za bolničko liječenje.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/abortus-medu-deset-najcescih-operacija/||claudebot