BiH

Sutra konkursi za sufinansiranje projekata udruženja

Objavljeno: 2. 8. 2015 u 12:25h

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske raspisaće sutra konkurse za dodjelu sredstava granta za sufinansiranje projekata i programa udruženja, te fondacija, dobrotvornih i humanitarnih društava i drugih organizacija.

Resorni ministar Lejla Rešić izjavila je Srni da je raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata i programa udruženja i fondacija novina, s obzirom da su se ranije prijavljivali drugom metodologijom.

“Važno je da ti projekti jačaju lokalni ekonomski razvoj, promovišu Republiku Srpsku, doprinose razvoju i jačanju kapaciteta organa lokalne samouprave, poboljšanju kvaliteta komunalnih i drugih usluga, zatim projekti koji se odnose na zaštitu od elementarnih nepogoda i edukaciju državnih i službenika u organima jedinice lokalne samouprave”, navela je Rešićeva.

Ona je dodala da su upravo ovo strateški ciljevi Ministarstva, te da će komisija u skladu s tim ciljevima i pravilnikom o kriterijumima i postupku za dodjelu sredstava granta udruženjima od javnog interesa, ostalim udruženjima i fondacijama odrediti ko će biti korisnici sredstava.

Konkurs će biti raspisan i za dobrotvorna društva “Merhamet”, udruženja i organizacije civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, humanitarnih društava “Kolo srpskih sestara”, “Karitasa” i društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, a riječ je o redovnoj proceduri.

Minimalan iznos za dodjelu sredstava je 2.000 KM, maksimalan 50.000 KM, a konkursi će biti otvoreni 21 dan.

Rešićeva je podsjetila da je u toku konkurs za dodjelu statusa udruženja od javnog interesa, te da pravo učešća imaju udruženja koja u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske ispunjavaju propisane uslove i kriterijume.

Ona je naglasila da udruženja koja već imaju ovaj status ne moraju ponovo podnositi zahtjev.

Napominjući da je konkurs otvoren do 14. avgusta, Rešićeva je rekla da će komisija, koju je imenovala Vlada Srpske, pregledati prispjele prijave, sa svakim kandidatom obaviti poseban intervju i pribaviti potrebna mišljenja resornih ministarstava.

“Na osnovu toga sačiniće prijedlog udruženja za koja se smatra da imaju sve pretpostavke da steknu status udruženja od javnog interesa”, istakla je Rešićeva.

Ona je navela da su do sada pristigle tri prijave, ali da veći broj očekuju pred zatvaranje konkursa.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/sutra-konkursi-za-sufinansiranje-projekata-udruzenja/||claudebot