BiH

U RS više automobila nego zaposlenih

Objavljeno: 30. 7. 2015 u 10:36h

U Republici Srpskoj ima 26 hiljada više automobila nego zaposlenih radnika. Prema zvaničnim podacima u Srpskoj je zaposleno 243.166 radnika, a broj registrovanih automobila je premašio 270 hiljada.

U Banjaluci kao najvećem administrativno poslovnom centru, radi 61,8 hiljada radnika, a broj registrovanih vozila je premašio 64 hiljade.

Na 1.000 stanovnika u RS dolazi 256 vozila, što je daleko više od svjetskog prosjeka, koji iznosi 108 automobila.

Omjer je u korist vozila je još veći u Bijeljini. Na osnovu evidencije Poreske uprave RS 31. maja na području Bijeljine bilo je zaposleno 21.245 radnika koji primaju platu ispod republičkog prosjeka od 816 KM.

S druge strane, u Bijeljini ima oko 27.000 registrovanih automobila, dakle za oko 7.000 automobila više nego što ima zaposlenih radnika.

I dok se vozni park u mnogim domaćinstvima povećava, broj zaposlenih već godinama stagnira ili se čak smanjuje.

U većini gradskih kafića i restorana, pogotovo u ljetnjim mjesecima, može se uočiti armija mladih, uglavnom nezaposlenih ljudi, koji ili studiraju ili redovno posjećuju biro za zapošljavanje. Ritualno ispijanje kafe, dopisivanje putem mobilnog, čavrljanje ili gledanje „u prazno“ traje satima.

Nemaju posla ili nisu zainteresovani za slabo plaćena radna mjesta, posebno u privatnom i privrednom sektoru, te tako sa godinama gube radne navike ili ih nikada nisu ni stekli.

Izvor: Capital.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/u-rs-vise-automobila-nego-zaposlenih/||claudebot