BiH

Sponzor polovi domaće troškove

Objavljeno: 29. 7. 2015 u 11:45h

Organizacija domaćih utakmica fudbalske Premijer lige BiH znatno je jeftinija za klubove nego odlazak na gostovanje nakon što je generalni sponzor takmičenja BH telekom početkom prošle sezone počeo da plaća troškove službenih lica.

“Klub za svaku domaću utakmicu uštedi između 2.500 i 3.000 maraka. U ove takse znači sada je sve uračunato i nema dodatnog novca za putne troškove, hotelski smještaj” naglasio je sekretar za sudije i sudijska pitanja u Fudbalskom savezu BiH Salem Prolić.

Na zahtjev generalnog sponzora od prošle sezone klubovi ne plaćaju ni kotizaciju za takmičenje, koja je do tada iznosila 12.000 maraka.

“Kada se sve to sabere svaki klub na osnovu ovoga uštedi pozamašan iznos, odnosno za svakog premijerligaša sponzor uplaćuje na račun saveza po 56.000 maraka. Taj iznos je nešto viši od ukupnih troškova, a ostatak novca savez koristi da naplati kazne za žute i crvene kartone i za eventualne incidente. Tek kada se pređe pomenuti iznos klubovi se upozoravaju da su dužni savezu. Sponzor pokriva troškove službenih lica samo za prvenstvene utakmice, dok Kup susret klubovi sami plaćaju, ali ne onako kao što je bilo ranijih godina. Naime, klubovi plate savezu, a savez onda službenim licima, dok se ranije premijerligaši na licu mjesta isplaćivali sudije, delegata i kontrolora” rekli su u FS BiH.

Iako je premijerligašima na ovaj način znatno smanjen trošak, organizovanje domaće utakmice i dalje nije jeftino i iznosi između 1.600 i 2.300 maraka.

“Štampanje karata i plakata iznosi oko 500 maraka, dolazak hitne pomoći dodatnih 200, obezbjeđenje 40 KM, po čovjeku, a svaki redar dodatnih 20. Ipak to je znatno manje novca nego kada idemo na gostovanje. Kada se sve to sabere odlazak na gostovanje košta između 2.100 i 4.000 maraka. U sezoni igramo 15 domaćih i 15 gostujućih utakmica, plus Kup susrete u BiH i Republici Srpskoj i kada se sve to baci na papir riječ je o stvarno pozamašnom iznosu” naglasio je direktor Borca Robert Zrilić i dodao da policija i vatrogasci na naplaćuju svoj dolazak na stadion.

On je dodao da klubovi znatan novac izdvajaju i za omladinska takmičenja.

“Naši juniori i kadeti takmiče se takođe u Premijer ligi BiH i organizacija njihovih domaćih utakmica, ali i gostovanja svaki klub mnogo košta. Naravno, ne onoliko kao prva ekipa, ali i to su značajna sredstva na godišnjem nivou” rekao je Zrilić.

Domaća utakmica

Troškovi

Hitna pomoć  200 maraka

Obezbjeđenje 40 maraka po osobi (od 10 do 20 ljudi)

Redari  20 maraka po osobi (od 15 do 30 ljudi)

Karte i plakati  500 maraka

Reflektori i utrošak električne energije  200 maraka

_________________________________________________________

Ukupno     od 1.600 do 2.300 maraka

Gostovanje

Autobus   od 300 do 1.000 maraka

Ručak  od 300 do 500 maraka

Hotel (spavanje za ekipu) od 1.500 do 2.500 maraka

slika: hotelska soba

________________________________________________________

Ukupno  od 2.100 do 4.000 maraka

Službena lica

glavni arbitar –  do 200 kilometara  500 maraka,  više od 200 km  600 maraka

pomoćnici –  do 200 kilometara  350 maraka više od 200 km  450 maraka

četvrti arbitar –  fiksna tarifa  200 maraka

sudije pored gol-aut linije –  fiksna tarifa 150 maraka

delegat –  do 200 kilometara  400 maraka,  preko 200 km  500 maraka

kontrolor –  do 200 kilometara  400 maraka više od 200 km  500 maraka

___________________________________________________________

Ukupno                          od 2.500 do 3.000 maraka

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/sponzor-polovi-domace-troskove/||claudebot