BiH

Direktori i notar na prevaru uzeli 393.000 KM

Objavljeno: 29. 7. 2015 u 15:47h

Direktor “Kompanije Dušanić” iz Prnjavora Mira Dušanić, bivši direktor “Tehnorada” iz Dervente Slaven Marić i notar iz Banjaluke Gordane Gerdijan prijavljeni su tužilaštvu zbog sumnje da su serijom zloupotreba omogućili preduzeću “Proizvodnja Dušanić” da nezakonito dođe do 393.512 maraka.

Preduzeće “Proizvodnja Dušanić” u vlasništvu je Slaviše Dušanića, sina kontroverznog prnjavorskog biznismena Petra Dušanića i Mire Dušanić.

Izvještaj protiv Dušanićeve, Marića i Gerdijanove dobojskom Okružnom tužilaštvu podnio je Centar javne bezbjednosti (CJB) Doboj. Iz CJB Doboj, koji nije otkrio identitet osumnjičenih, saopšteno je da Marića terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, Dušanićevu za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a Gerdijanovu za nesavjestan rad u službi.

Dušanićeva je, kako je navedeno u prijavi, sa Marićem zaključila nezakonit i neispravan ugovor o međusobnom sravnjenju. Tim ugovorom “Tehnorad” se obavezao da će na osnovu nastalih obaveza isplatiti 393.512 maraka “Kompaniji Dušanić”. Na osnovu tog ugovora “Kompanija Dušanić” je u stečajnom postupku otvorenom u “Tehnoradu” postala povjerilac višeg isplatnog reda. Dušanićeva je potom ustupila potraživanja preduzeću svog sina “Proizvodnja Dušanić”, na čijem je računu završio novac.

Sporno je, međutim, i što je ugovor o poravnanju između “Kompanije Dušanić” i “Tehnorada” zaključen u oktobru 2011. godine, a u njemu je navedeno da će “Tehnorad” isplatiti dug do 20. januara iste godine!

“Marić i Dušanićeva su zaključili ugovor iako su znali da je rok za isplatu naveden u ugovoru istekao u vrijeme zaključivanja ugovora, a Gerdijanova je taj ugovor ovjerila iako je znala da ne može da bude validan. Osim toga, notar je na osnovu tog ugovora sačinila ugovor o zasnivanju založnog prava, odnosno upisu hipoteke na nekretninama “Tehnorada”. U tom ugovoru je navela da se “Tehnorad” obavezuje da će “Kompaniji Dušanić” isplatiti dug do 20. januara 2012. godine iako je znala da je u ugovoru o međusobnom sravnjenju između ova dva preduzeća kao rok naveden 20. januar 2011. godine” navedeno je u prijavi tužilaštvu.

Gerdijanova je potom Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Derventi uz ugovor o hipoteci priložila i fiktivan ugovor o međusobnom sravnjenju između “Kompanije Dušanić” i “Tehnorada”. Kako bi prikrila malverzacije, ona je u ugovoru kao rok za isplatu duga navela 20. januar 2012. godine.

“Kada je otvoren stečaj u “Tehnoradu”, Dušanićeva je ugovor sa datumom isplate duga u kojem se navodi januar 2011. iskoristila da bi njeno preduzeće steklo založno pravo nad parcelama derventskog preduzeća. Dug je zatim ustupila sinovoj firmi, kojoj je potom u stečajnom postupku isplaćeno 393.512 maraka. Time je to preduzeće ispred ostalih povjerilaca opšteg isplatnog reda u potpunosti namirilo potraživanja i steklo protivpravnu imovinsku korist” navodi se u izvještaju CJB Doboj.

Bez malverzacija za koje je trojka prijavljena preduzeće “Proizvodnja Dušanić”, kojem su na kraju ustupljena potraživanja u stečajnom postupku, sigurno ne bi moglo da naplati sumu koju su dobili.

“Bez ovih malverzacija “Kompanija Dušanić” bi u stečaju bila tretirana kao povjerilac opšteg reda, odnosno morali bi da čekaju svoj red za naplatu, pa je moguće da ne bi dobili ništa zbog skromne imovine “Tehnorada” i neizvjesnosti njenog unovčavanja” rekao je izvor “Glasa Srpske” blizak istrazi.

Prodaja “Kompanije Dušanić”

“Glas Srpske” objavio je ranije da je vlasnik “Kompanije Dušanić” Petar Dušanić prodajne prostore, benzinske pumpe, kancelarije i drugu imovinu svoje firme 2013. godine prodao preduzeću “Proizvodnja Dušanić”, čiji je vlasnik njegov sin Slaviša Dušanić. On, međutim, tada nije izvršio naplatu kako poreznici ne bi imali odakle da namire dug koji je napravila “Kompanija Dušanić”. Sva imovina “Kompanije Dušanić” prešla je time na preduzeće “Proizvodnja Dušanić”, dok su poreski dugovi ostali na “Kompaniji Dušanić”, koja nije u stanju da ih plati, niti ima imovine kako bi bila izvršena prinudna naplata.

Optužbe

Mira Dušanić – zloupotreba ovlašćenja u privredi

Gordana Gerdijan – nesavjestan rad u službi

Slaven Marić – zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/direktori-i-notar-na-prevaru-uzeli-393-000-km/||claudebot