BiH

I u avgustu nas čekaju tropski dani

Objavljeno: 28. 7. 2015 u 13:57h

Meteorolozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističu kako je očigledno da će ovaj mjesec nadići sve dosadašnje srednje temperature od kada postoje mjerenja, odnosno biće ekstremno vruće.

Tropske noći

Na primjeru Banje Luke istakli su kako je vidljivo je da su prva 22 dana jula imala srednju temperaturu višu od prosječne. I broj tropskih noći u julu se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza posmatranja (pet tropskih noći). Poseban pokazatelj je Mostar koji je nekoliko dana uzastopno bio najtopliji grad u Evropi i gdje su, prema službenim mjerenjima, izmjerena i 42 stepena Celzijusa.

Ipak, nije još uvijek srušen temperaturni rekord koji iznosi 46,2 stepena. Za Mostar, ali i uopšteno Hercegovinu, zabilježene su i tropske noći u kojima se temperatura ne spušta ispod 30 stepeni.
U razdoblju od 29. jula pa do 3. augusta, prema sinoptičkim kartama, očekuje se stabilno i suvo vrijeme. Maksimalne temperature dostizaće do 40 stepeni u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stepena manje.

Na području centralne Bosne maksimalne temperature kretaće se do 36 stepeni.
Što se tiče Hidrometeorološkog zavoda RS dugoročna prognoza za avgust pokazuje da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stepena viša od prosječne.

Padavine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno uticati na bilanse vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Ipak, meteorolozi napominju da dugoročne prognoze treba uzeti s rezervom ili ih upoređivati s kratkoročnom koja je i tačnija.

Izvor: Senzacija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/i-u-avgustu-nas-cekaju-tropski-dani/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])