BiH

Broj oboljelih od hepatitisa opada

Objavljeno: 28. 7. 2015 u 12:34h

Broj oboljelih od hepatitisa u Srpskoj iz godine u godinu opada, podaci su Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Od hepatitisa A u 2012. bolovalo je 28 osoba, 2013. godine 16, lani 17, a u prvih šest mjeseci ove godine pet oboljelih. Od virusne infekcije hepatitisa B u 2013. registrovano je 79 oboljelih, u 2014. godini 54 osobe, dok je u prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno osam oboljelih.

“Kad je u pitanju hepatitis C u 2012. je registrovano 49 zaraženih, 2013. godine 37, lani 47, dok je u prvih šest mjeseci ove godine registrovano 15 zaraženih” saopšteno je iz Ministarstva zdravlja povodom Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa koji se obilježava danas.

Od posljedica virusnih hepatitisa, odnosno upalne bolesti jetre, godišnje u svijetu umre oko milion ljudi. Smatra se da je 57 odsto ciroza jetre i 78 odsto primarnih tumora jetre prouzrokovano virusima hepatitisa B i C, koji su i najopasniji. Ove godine, svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježava se pod motom “Spriječi hepatitis, djeluj sada: testiraj se, zatraži liječenje” a kampanju sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/broj-oboljelih-od-hepatitisa-opada/||claudebot