BiH

Vršioci vratili vrijeme na poljima u Rogoljima kod Gradiške

Objavljeno: 27. 7. 2015 u 12:53h

Tradicionalna etno-manifestacija “Rogoljska žetva – kosidba i vršidba žita 2015” okupila je na imanju Save Vasiljevića u Rogoljima kod Gradiške oko 2.000 posjetilaca.

Na imanju su bili izloženi poljoprivredna mehanizacija i alat koji je nekada korišćen u žetvi i etno-predmeti. Sjećanje na stare dane vraćeno je u ambijentu sa starom vodenicom i drugim objektima tradicionalnog lijevčanskog domaćinstva i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Vasiljević je rekao da su posjetioci imali priliku da vide kako se nekada u srcu Lijevča polja žnjela pšenica uz pomoć srpa, kose, zaprežnih kosačica i vršilo žito na guvnu.

“Predstavili smo i kako se pšenica ručno sijala, konjskom sijačicom koja je jedna od najstarijih mašina, a izložen je i stari kombajn iz 1958. godine ” istakao je Vasiljević.

U okviru “Rogoljske žetve” organizovano je i takmičenje u čobanskoj igri “pirizanju” i bacanju kamena s ramena.

“Cilj manifestacije je da se pokaže prije, svega mladim ljudima, kako se nekada teško radilo na selu, ali su svi bili mnogo zadovoljniji nego danas” istakao je Vasiljević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić rekao je da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo značaj “Rogoljske žetve” za promociju poljoprivredne proizvodnje, narodnih običaja i tradicije i da je finansijski podržava.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/vrsioci-vratili-vrijeme-na-poljima-u-rogoljima-kod-gradiske/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])