BiH

Šumokradice sijeku milione

Objavljeno: 27. 7. 2015 u 14:10h

Šume RS” godišnje gube oko dva miliona maraka zbog krađe šume, a najveća šteta pričinjena je na području koje pokriva Šumsko gazdinstvo “Jahorina” Pale.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Dragan Grabovac kaže da preduzimaju mjere da bi nelegalnim radnjama stali u kraj.

“Imamo dobre rezultate u borbi sa nelegalnom sječom. Najteža situacija je u Palama, jer se oko 90 odsto šumskih krađa odnosi na lokalitet Jahorine. Međutim, i to se stabilizuje, uglavnom kroz institucionalne mjere i program aktivnosti koje je usvojilo preduzeće i Vlada i u koje je uključeno više institucija, od Ministarstva unutrašnjih poslova do nadležnih inspekcija” rekao je Grabovac.

Kazao je da “Šume” čestim i rigoroznim kontrolama nastoje da suzbiju krađu i zaštite šumu, kao jedno od najvažnijih bogatstava Srpske. Istakao je da većih problema imaju zbog preprodaje i šverca šumskih drvnih sortimenata, a kako bi tome stali u kraj, biće usvojene izmjene zakona.

“Nakon tih izmjena polazna i završna osnova biće dokumentacija “Šuma”, što sada nije slučaj, pa se dešava da neko kupi drvo, a onda ga preproda i pravi haos na tržištu. Svakog kupca kojeg uhvatimo u takvoj nelegalnoj radnji suspendujemo i stavljamo na crnu listu” istakao je Grabovac.

Po nalogu Šumarske inspekcije RS, u ovoj godini su zbog nelegalne prodaje oduzeta oko 723 kubna metra šumskih drvnih sortimenata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 59.000 maraka.

“Oduzeti šumski drvni sortimenti su predati Robnim rezervama RS, a protiv počinilaca su preduzete mjere u skladu sa zakonom. U slučajevima u kojima je utvrđeno da postoji sumnja da bi se moglo raditi o krivičnim djelima, te da je za njih potrebno sprovesti dodatne istrage, obaviješteni su nadležni centri javne bezbjednosti i tužilaštva” kazali su u Inspektoratu RS.

Zatvor

Prema Krivičnom zakonu RS za onoga ko ukrade više od tri kubna metra šumskih drvnih sortimenata predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Kazne za bespravnu sječu

300 do 900 KM – fizička lica

3.000 do 9.000 KM – pravna lica

500 KM do 1.500 KM – odgovorno lice u pravnom licu

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/sumokradice-sijeku-milione/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])