BiH

Hrana iz RS lakše do ruskih trpeza

Objavljeno: 6. 7. 2015 u 11:08h

Predstavnici nekoliko ruskih kompanija zainteresovani su za uspostavljanje saradnje s RS u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, naftne industrije i finansija, rekli su iz Privredne komore RS.

Iz tog razloga, Privredna komora RS, u saradnji s Predstavništvom RS u Ruskoj Federaciji, organizuje višednevnu posjetu ruskih privrednika RS, koja počinje danas i trajaće do 10. jula.

Kako je najavljeno iz Privredne komore RS, u sastavu delegacije Ruske Federacije će biti predstavnici kompanija “Monolit” i “Ruseksport”. Ono što je posebno značajno je da je grupa ruskih privrednika, koja će boraviti u posjeti RS, izrazila spremnost za otvaranje logističkog centra u RS za proizvođače hrane.

To je potvrdio i Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi, koji je kazao da ruski privrednici žele da otvore jedan takav logistički centar koji nedostaje u RS.

“Oni žele da objedine sve proizvođače hrane koji bi mogli putem tog centra da izvoze za Rusiju”, rekao je Perović.

On je najavio da će ruski privrednici tokom višednevne posjete imati sastanke s proizvođačima hrane u Bijeljini, Banjaluci i Trebinju, kako bi na licu mjesta mogli sagledati gdje bi bilo najbolje da se otvori takav centar, odnosno gdje je najbliže proizvođačima zbog skladišta i transportne infrastrukture.

Perović je naveo da bi u tom logističkom centru bilo skladišteno voće, povrće, možda meso i mesne prerađevine koje ima RS.

On je rekao da se krajem jula očekuje posjeta RS delegacije ruskih privrednika iz Sankt Peterburga, koji su zainteresovani za proizvodnju hrane i za ulaganje u proizvodnju i preradu.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, rekla je juče da oni nekoliko sedmica pripremaju ovu posjetu, te da očekuju da se u konkretnim razgovorima tačnije upoznaju šta su planovi ruskih partnera, te da im RS ponudi svoje mogućnosti. Ipak, Ristićeva je napomenula da mi još s Rusijom nemamo slobodan spoljnotrgovinski režim, već je BiH za Rusiju treća zemlja.

“To znači da su naši proizvodi opterećeni svim carinama i akcizama za određene proizvode i zbog toga su manje konkurentni”, rekla je Ristićeva i naglasila da je rusko tržište svakako velika šansa.

Navela je da je zato važno da tome svi posvetimo pažnju, ali i nadležne institucije, kada su u pitanju sertifikati za ovo tržište.

“Nakon posjete ćemo imati više informacija, ali naglašavam da je bitno da se uradi još posla u smislu upoznavanja i uključivanja svih drugih institucija”, rekla je ona i izrazila očekivanje da će susreti doprinijeti nekim budućim poslovima.

Inače, BiH je i u ovoj godini nastavila pozitivan trend rasta izvoza u Rusiju, koji je u prvih pet mjeseci povećan za 30 odsto, a gdje je najveći skok zabilježen kod voća i povrća, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar Udruženja ekonomista RS – SWOT, smatra da je trend procentualnog povećanja izvoza BiH u Rusiju svakako pozitivna stvar, ali da se tu ipak još radi o malom izvozu.

“To je u svakom slučaju dobra stvar i dobar pokazatelj nekog trenda rasta izvoza na rusko tržište, ali paralelno s tim bi trebalo raditi na povezivanju naših srodnih preduzeća i stvaranju klastera, kako bi ta preduzeća onda zajednički nastupala na tim velikim tržištima”, kazao je ranije Duduković.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/hrana-iz-rs-lakse-do-ruskih-trpeza/||claudebot